Hlavní obsah

Kontrola spotřebitelských úvěrů: v 80 procentech porušil zprostředkovatel zákon

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila v prvním čtvrtletí ze 65 kontrol mezi zprostředkovateli a poskytovateli spotřebitelských úvěrů porušení zákona v 78,5 procentu případů. Uložila 49 pokut za téměř tři milióny korun. ČOI o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejčastějšími nedostatky bylo porušení obsahových náležitostí reklamy spotřebitelského úvěru, neúplné informace zprostředkovatelů o rozsahu jejich činnosti a že smlouvy neobsahovaly zákonem stanovené informace a náležitosti.

Nespokojení klienti si u ČOI stěžovali na jednání zprostředkovatelů, žádali o kontrolu smlouvy nebo výše RPSN, upozorňovali na klamavé reklamy až podvodné jednání nebo nekalé praktiky používané při sjednávání smluv o zprostředkování nebo poskytnutí úvěru.

Inspekce uložila celkem 49 pokut v hodnotě 2 917 500 korun.

ČOI už v dubnu kvůli špatnému výpočtu roční procentní sazbu nákladů (RPSN) uložila dvoumiliónovou pokutu firmě Essox.

Mládek sestavil tým

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) vzápětí sestavil pracovní tým, který má řešit údajné pochybení úvěrových firem při výpočtu splátek. [celá zpráva] I proto se na spotřebitelské úvěry intenzivněji zaměřila obchodní inspekce.

„Vzhledem k četným nedostatkům budou i nadále kontroly spotřebitelských úvěrů jednou z nejsledovanějších oblastí dozoru,” uzavírá ve zprávě ČOI.

Reklama

Související témata:

Související články

Snaha omezit lichvu zákonem narazila u bank

Poslanci napříč politickým spektrem deklarují zájem zarazit lichvu v Česku. Banky ale ostře nesouhlasí, aby se v rámci tohoto tažení direktivně zákonem...

Nejdražší jsou malé půjčky na pár dní

Mnozí lidé, kteří potřebují okamžitě peníze, si neuvědomují, že za malé bleskové půjčky na pár dní zaplatí ve skutečnosti horentní sumy, byť se jim na první...

Výběr článků

Načítám