Hlavní obsah

Ve Velkých Popovicích uvařili první pivo před 140 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1874 letos uplyne kulatých 140 let. Co význačného se tehdy za Rakouska - Uherska v českých zemích přihodilo? Tak například Bedřich Smetana začal pracovat na své symfonické básni Vyšehrad, v Praze se objevily první chodníky dlážděné žulovými kostkami a v Pardubicích se běžela první Velká steeplechase o osm tisíc zlatých. Tento rok však představuje mezník i v jiném oboru, na který nedají dopustit především milovníci lahodného moku. Patnáctého prosince 1874 byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena první várka piva.

Foto: Velkopopovický Kozel

Pivovar ve Velkých Popovicích

Článek

Přestože si pivovar zaregistroval značku a název Velkopopovický Kozel až v roce 1922, historie firmy se datuje už rokem 1874, přesněji 10. května, kdy byla protokolárně zkolaudována stavba pivovaru se sladovnou.

Za celým projektem, řečeno terminologií dneška, stál tehdejší starosta Smíchova a poslanec Českého zemského sněmu František Ringhoffer, který využil hojných zdrojů pitné vody v oblasti a výstavbu zahájil už v roce 1871. Ringhoffer byl krátce nato povýšen do šlechtického stavu a stal se baronem. Otevření pivovaru se však již nedočkal, zemřel v roce 1873. V jeho činnosti pak pokračovali jeho synové.

Foto: Velkopopovický kozel

Původní třetí varna z roku 1928 s kinosálem

Den Kozla 14. června

S historií a činností pivovaru je možné se seznámit během prohlídek, jež budou součástí oslav 140. výročí založení pivovaru. Ty velkopopovický pivovar, který patří společnosti Plzeňský Prazdroj, pořádá v sobotu 14. června v areálu pivovaru a nazval je Den Kozla.

Foto: Velkopopovický kozel

Symbol Velkopopovického Kozla zdobil mnohé restaurace již ve dvacátých a třicátých letech minulého století. V roce 1939 se velkopopovické pivo zaváželo do více než 400 pražských restaurací.

Návštěvníci si během nich budou moci poslechnout hlavní hudební hvězdu programu, kapelu Divokej Bill, a přispěje i skupina Patrola Šlapeto se staropražským repertoárem, která k oslavám založení pivovaru složila i výroční píseň.

Chuť servírovaného Nefiltrovaného ležáku pak podtrhnou tradiční česká jídla, jaká si dopřávali naši předci před 140 lety, a k zábavě i poučení poslouží mimo jiné i ukázky řemesel či speciální historické Kozlí noviny.

Foto: Velkopopovický kozel

S velkopopovickým pivovarem spolupracoval i legendární český prvorepublikový zápasník ve volném stylu Josef Šmejkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám