Hlavní obsah

Při výpadku příjmů by Češi z úspor vyžili déle než loni

Právo, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě výpadků všech příjmů by česká domácnost dokázala vyžít ze svých úspor v průměru tři měsíce a 15 dnů. To je o čtyři dny více proti poslednímu čtvrtletí roku 2013. V meziročním srovnání je to o téměř dva týdny déle.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud by chtěly, tuzemské domácnosti by mohly uspořit až 29 procent svých příjmů, což je v meziročním srovnání o čtyři procenta více a o tři procenta více než v předešlém čtvrtletí, vyplývá z pravidelného průzkumu ING Bank. Vysokoškoláci by mohli odkládat až 42 % svých příjmů, lidé se základním vzděláním 19 %.

„Češi mají své úspory pod kontrolou a drží je na stabilní výši. Index úspor vykazuje dokonce mírný nárůst,“ zhodnotil ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček. Jedním z důvodů tohoto mírného růstu může být podle něj například trend klesajících cen v oblasti energií nebo služeb mobilních operátorů, kterého Češi hojně využívají.

„Díky změně dodavatele mohou dosáhnout úspor v řádech stokorun měsíčně,“ dodal.

Tradičně jsou na tom s finanční rezervou nejlépe domácnosti lidí s vysokoškolským vzděláním, které by z úspor a bez dalších příjmů vyžily téměř pět měsíců. Naopak nejslabší skupinou jsou domácnosti lidí se základním vzděláním, kterým by úspory vydržely jen necelý jeden a půl měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám