Hlavní obsah

Energetika potřebuje nové zdroje za bilióny dolarů

K uspokojení rostoucí poptávky po energii a nahrazení stárnoucích zdrojů bude potřeba investovat v energetickém sektoru do roku 2035 více než 48 biliónů dolarů (970 biliónů korun). Případný výpadek investic do těžby na Blízkém východě by mohl způsoby nárůst ceny ropy až o 15 dolarů. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci ropné společnosti Saudi Aramco pracují na vrtu v Saúdské Arábii.

Článek

Z celkové částky bude potřeba zhruba 40 biliónů investovat do dodávek energie a zbývajících osm biliónů do zlepšení energetické účinnosti. V současnosti se roční investice do dodávek energie pohybují kolem 1,6 biliónu dolarů.

K uspokojení výhledu bude potřeba tyto investice v příštích dekádách zvyšovat až na dva bilióny dolarů. Roční výdaje na zlepšení energetické účinnosti, měřeno v poměru k roku 2012, je potřeba zvyšovat ze současných 130 miliard USD až na více než 550 miliard USD.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vysoké investice budou potřebné na Blízkém východě, protože růst těžby v zemích mimo ropný kartel OPEC, jako těžba z ropných břidlic v USA, začne někdy kolem 2025 zpomalovat. IEA se však obává, zda růst investic v regionu nebude dostatečně vysoký.

"Vyhlídky pro včasné zvýšení investic do ropy na Blízkém východě jsou nejisté: jsou zde konkurenční vládní priority výdajů, stejně jako politické, bezpečností a logistické překážky, které by mohly omezit produkci," uvádí se ve zprávě. Pokud se těžba nezvýší o tolik, kolik bude potřeba, porostou ceny ropy.

Varování i pro Evropu

IEA odhadla, že z celkových investic do energetických dodávek bude potřeba 23 biliónů dolarů investovat do těžby a přepravy fosilních paliv a rafinace ropy. Téměř deset biliónů bude potřebných pro výrobu nízkoemisní elektřiny, tedy hlavně do obnovitelných zdrojů energie a jaderné energie. Dalších sedm biliónů bude potřeba vložit do přenosové soustavy a distribuce.

Agentura rovněž varovala Evropu, že nedostatek investic do jejího energetického sektoru by mohl ohrozit spolehlivost dodávek elektřiny. Evropa by měla do své elektrárenské soustavy do roku 2035 investovat dva bilióny dolarů, jinak bude ohrožena spolehlivost dodávek elektřiny v regionu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám