Nejčastěji končí v popelnicích ovoce a zelenina, často i chléb či pečivo, mléko a výrobky z něj nebo uzeniny. Důvodem pro vyhození nespotřebovaných potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily nebo prošla doba jejich upotřebitelnosti. Velmi málo lidí vyhazuje jídlo jenom proto, že na něj zrovna nemají chuť. Téměř nikdy nekončí v odpadcích obilniny, luštěniny, sušené plody nebo různé pochutiny.

Sníme všechno, tvrdí většina Čechů

Největší část Čechů v průzkumu uvedla, že se problémem, co udělat se zbylými potravinami, zabývat nemusí. Více než dvě pětiny oslovených respondentů totiž tvrdí, že až na výjimky spotřebují všechno nakoupené jídlo.

Asi 45 procent obyvatel Česka zároveň podle dalšího průzkumu CVVM míní, že plýtvání potravinami představuje velký problém, o němž je třeba mluvit. Dalších 44 procent pak říká, že plýtvání jídlem není správné, ačkoli jsou i jiné, akutnější problémy. Pouze devět procent dotázaných uvedlo, že plýtvání potravinami není celospolečenským problémem.

Pracovníci CVVM se lidí také ptali, zda na vyhazování potravin mají podíl cenové akce a slevy v obchodech. Přesně polovina Čechů (50 %) míní, že nakupování zboží ve slevových akcích k většímu vyhazování nevede. Opačný názor má 45 procent lidí. Průzkumy provádělo CVVM od 7. do 14. dubna. Zúčastnilo se jich 1027 obyvatel České republiky starších 15 let.