Hlavní obsah

Němci v Amazonu znovu stávkují kvůli platům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci tří německých distribučních center amerického internetového obchodu Amazon zahájili v pátek dvoudenní stávku. Televizi n-tv to sdělili představitelé odborového svazu Verdi, který stávku svolal s cílem prosadit zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců Amazonu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční centrum Amazonu v německém Grabenu.

Článek

Od začátku roku je to už třetí stávka ve společnosti, která plánovala výstavbu distribučního centra i v České republice.

V noci zastavili práci zaměstnanci obou distribučních středisek v hesenském Bad Hersfeldu, časně ráno se k nim připojili i zaměstnanci Amazonu v Lipsku. Tato distribuční centra jsou nejstarší z devíti středisek, která Amazon v Německu provozuje, a jsou dlouhodobě hlavním místem odborových protestů.

Verdi požaduje, aby se kolektivní smlouvy zaměstnanců Amazonu změnily z dohod určených pro odvětví logistiky na smlouvy pro obor maloobchodu a zásilkového obchodu. Tak by se platy zaměstnanců Amazonu zvýšily. Zatímco v současnosti jejich hodinová mzda činí 9,55 eura (260 korun), po změně kolektivní smlouvy by se zvýšila na 10,98 eura (300 korun).

Odbory také usilují o to, aby zaměstnanci se smlouvou na dobu určitou dostávali po šesti měsících práce neomezenou smlouvu. Vyžadují rovněž, aby sezónní zaměstnanci v době vánoční špičky měli nárok na vánoční prémie jako stálí zaměstnanci.

Amazon požadavky odborů odmítá. Podle firmy náplň práce lidí v distribučních centrech odpovídá práci skladníků a nemá nic společného s maloobchodem, proto není důvod měnit odvětví uvedené v kolektivní smlouvě. Amazon také uvádí, že ve srovnání s ostatními zaměstnavateli v logistice nabízí svým zaměstnancům nadprůměrné mzdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám