Hlavní obsah

Drsná zima srazila americkou ekonomiku do červených čísel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí poprvé po třech letech klesla. Pod vlivem nezvykle chladné zimy se hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států snížil v celoročním přepočtu o jedno procento po vzestupu o 2,6 procenta v předešlých třech měsících. Ve čtvrteční zpřesněné zprávě to uvedlo tamní ministerstvo obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Zasněžené ulice New Yorku. Archivní snímek

Článek

Ekonomické údaje z poslední doby nicméně signalizují, že na jaře největší světová ekonomika po zimním útlumu výrazně oživí.

V první zprávě o HDP z konce dubna ještě statistici odhadovali, že ekonomika rostla tempem o 0,1 procenta. Ekonomové v anketě agentury Reuters předpokládali, že  revidované údaje ukážou pokles jen o 0,5 procenta.

Pokles z počátku tohoto roku byl nejhorším výkonem americké ekonomiky od prvního čtvrtletí 2011, kdy HDP klesl o 1,3 procenta. Ekonomové odhadují, že krutá zima na velké části území Spojených států umazala z výkonu HDP asi 1,5 procentního bodu. Oficiální zpráva ale podrobnosti o vlivu počasí nepřinesla.

Ekonomiku by měly ve zbytku roku podpořit zlepšující se podmínky na trhu práce, rostoucí spotřebitelské výdaje, podnikové investice a zvýšená tvorba zásob. Ve druhém čtvrtletí analytici čekají růst HDP kolem tří procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám