Hlavní obsah

Zájem lidí o státní dluhopisy ochabl

Právo, Jakub Svoboda

Po prvním týdnu upisovacího období spořicích státních dluhopisů je zřejmé, že zájem o ně mezi lidmi proti loňsku prudce ochabl. Hlavním důvodem je jejich výrazně nižší výnos proti předchozím emisím, který se blíží výnosu nejlépe úročených spořicích účtů v bankách. U některých termínovaných vkladů jsou úroky už dokonce vyšší než u dluhopisů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš

Článek

„V souladu se záměrem ministerstva financí pro letošní rok je prodán menší objem než v předchozích emisích,“ sdělil Právu Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí (MF) s tím, že na oficiální čísla je zapotřebí si počkat až na konec upisovacího období. To má skončit 4. června.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Také banky, které objednávky na dluhopisy přijímají, již potvrzují, že zájem lidí klesl.

Jen tři typy

„Zaznamenáváme menší zájem než u předchozích emisí,“ sdělila Právu mluvčí České spořitelny Klára Pačesová s tím, že lidé se na pobočkách na dluhopisy ale vyptávají.

Pokles zájmu o novou nabídku dluhopisů registruje podle své mluvčí Pavly Hávové také ČSOB, v celkových číslech se podle ní odráží také zavedení limitů pro nákup dluhopisů. V nabídce už také není dříve nejoblíbenější tříletý prémiový dluhopis s průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta.

Loni na podzim se ho prodalo za téměř 11 miliard korun.

Stát nyní lidem nabízí už jen tři typy cenných papírů. U pětiletého reinvestičního dluhopisu má průměrný roční výnos dosáhnout jen 1,78 procenta. Pro srovnání, při loňské podzimní emisi to bylo 2,98 procenta, o rok dřív dokonce 3,41 procenta.

Úroky u spořicích účtů jsou stále o něco nižší než u pětiletého dluhopisu, peníze z nich si lze však na rozdíl od dluhopisů kdykoliv vybrat.

„Pokud srovnáme výnosnost pětiletého dluhopisu s pětiletým termínovaným vkladem, některé banky nabízejí vyšší úrok. Například na termínovaném vkladu u JT Banky bychom dokonce měli 2,80 procenta p.a., přitom se srovnatelným krytím,“ sdělil Právu privátní investiční poradce ze společnosti FINEZ Investment Management Jan Traxler.

Složité počty

V jarní nabídce ministerstva je pak i sedmiletý protiinflační dluhopis a variabilně úročený dluhopis, jejichž výnosy se budou kalkulovat až podle vývoje inflace a úrokových sazeb. Variabilně úročený dluhopis je novinkou a podle MF je vhodný zejména pro ty investory, kteří očekávají v následujících letech růst krátkodobých úrokových sazeb.

Výnos u něj je určen pohyblivou úrokovou sazbou, která bude stanovena jako průměrná referenční úroková sazba šestiměsíční úrokové sazby Pribor (průměrná sazba, za kterou si české banky navzájem poskytují úvěry – aktuálně činí 0,44 procenta). K tomu bude připočtena marže, která postupně bude narůstat.

„Emisní podmínky dluhopisů a zejména kalkulace výnosu jsou zbytečně komplikované,“ říká Traxler. Pokud chce ministerstvo financí nabídnout lidem spořicí dluhopisy a zároveň tím krýt státní deficit, mělo by podle něj vydávat klasické dluhopisy s pevným kupónem, kde si každý jednoduchým vynásobením může spočítat výnosnost investice. „Úrokový kupón by zároveň měl být vyšší než úroky u termínovaných vkladů,“ dodává investiční poradce.

Loni šly na dračku

Jeho klienti nyní do českých státních dluhopisů kvůli nízké výnosnosti neinvestují, podle Traxlera dávají přednost nemovitostem, podnikovým dluhopisům, akciím a dalším typům investic.

Přitom ještě loni šly spořicí státní dluhopisy na dračku. Zájem lidí byl tak obrovský, že ministerstvo financí muselo příjem objednávek už po několika dnech zastavit. Před loňskými Vánocemi si stát touto cestou půjčil od lidí přes 21 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představil v říjnu 2012 Spořící státní dluhopisy

Údaje o letošním prodeji státních cenných papírů chce ministerstvo zveřejnit až po konci upisovacího období. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) před zahájením příjmu objednávek prohlásil, že MF chce prodat spořicí dluhopisy za zhruba pět miliard korun. Podle Ležatky z tiskového oddělení MF by si ministerstvo teď krátkodobě na finančních trzích levněji půjčit nedokázalo.

Zaplatit se musí do tří dnů

Naprostou většinu objednávek (cca 99 %) dosud provedly podle Ležatky fyzické osoby, což je dáno zejména stanovením menších limitů na úpis na jednotlivce.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu je i nyní. Maximální počet kusů dluhopisů, které může jedna osoba celkem během upisovacího období získat, je však teď v případě reinvestičního a variabilního dluhopisu jeden milión korun. V případě protiinflačního dluhopisu to je 50 miliónů korun.

MF pak změnilo i podmínky pro zaplacení objednaných dluhopisů. Nově se musí uhradit do tří dnů od objednávky, dosud to bylo do pěti dnů od konce upisovacího období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám