Hlavní obsah

Ministerstvo chce při boji s hazardem blokovat internetové stránky

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí připravuje zcela nový loterijní zákon, který by umožnil přístup zahraničních provozovatelů, od nichž by bylo možné vybírat daně. U těch nepovolených zvažuje i omezení přístupu na jejich internetové stránky nebo blokování plateb. Novinkám to řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má na starosti mimo jiné dohled nad loteriemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jednou z možných variant následných opatření pro vymáhání zákazu nelegální nabídky může být například omezení přístupu na internetové stránky nabízející nepovolené služby hazardních her nebo blokování plateb mezi hráči a neoprávněnými provozovateli hazardních her. Všechny tyto varianty jsou předmětem diskuse,“ odpověděl náměstek Závodský na otázku, jaké páky může stát použít proti nelegálním zahraničním serverům.

Nastavení „preventivních opatření, na jejichž základě bude eliminován první kontakt občanů s přeshraniční nabídkou nepovolených sázkových her nabízených on-line“, podle ministerstva doporučuje i Evropská komise.

Právní nástroje chybí

„V současnosti je ve Sněmovně poslanecká novela současného loterijního zákona. Ministerstvo financí připravuje zcela nový zákon. V současné chvíli probíhají jednání ministerstva a zainteresovaných stran. Zároveň je řešena otázka podmínek, na jejichž základě bude umožněn přístup zahraničních provozovatelů na tuzemský trh, a to včetně podmínek souvisejících s jejich řádným zdaněním,“ upřesnil Závodský.

Ministerstvo nyní pečlivě studuje legislativu států EU umožňujících provoz cizozemských sázkových her na svém území. Společná evropská regulace loterií se teprve rodí, bude muset být vyřešena například otázka jurisdikce nebo výkonu rozhodnutí českých orgánů vůči provozovatelům se sídlem mimo území ČR.

„Z pohledu české legislativy v současné době fakticky neexistují nástroje, které by umožnily efektivním způsobem regulovat nelegální internetové sázky poskytované ze zahraničí. Právě z tohoto důvodu je sázení u zahraničních provozovatelů dnes zakázáno,” uvedl náměstek.

Pokuty pro hráče

Úřad ministerstva financí uložil začátkem května poprvé vysokou pokutu pro hráče. Za sázení u zahraničního provozovatele má zaplatit 850 tisíc korun. [celá zpráva]

Maximální pokuta pro hráče je podle současného zákona 10 miliónů korun a ministerstvu se jeví jako dostatečná. Legálně může hráč sázet na internetu pouze u devíti provozovatelů kurzových sázek, které ministerstvo uvádí na svém seznamu.

Minulý týden ministerstvo spolu s Českým olympijským výborem prezentovalo studii KPMG, podle které státu z nelegálních sázek uniká až miliarda ročně na daních, a český sport tak přichází nejméně o 250 miliónů korun, které dostává z části daní od loterijních firem. [celá zpráva]

V boji proti nelegálnímu internetovému hazardu by měl pomoci centrální kontrolní a evidenční systém, jeho spravování bude v kompetenci ministerstva financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám