Hlavní obsah

Dálniční známky by mohly být omezeny na jednotlivé kraje

Řidiči si možná budou moci v budoucnu kupovat roční dálniční známky jen pro jeden nebo více krajů. Předpokládá to návrh novely zákona o pozemních komunikacích, kterou opět poslal do Sněmovny Karlovarský kraj. Kupón by podle předlohy stál nejvýše 300 korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dálniční známka pro osobní motorová vozidla pro rok 2014.

Článek

Norma byla v dolní komoře v minulém volebním období, poslanci ji nestihli projednat. Kraj předtím neprosadil zavedení zvláštní známky pro krátkou rychlostní silnici R 6.

Nynější předloha by už podle autorů neměla vzbuzovat výtky, že je účelově zaměřená na izolovaný úsek rychlostní silnice R 6 v Karlovarském kraji. Novela by umožnila všem řidičům využívat svobodně vybranou část zpoplatněných silnic, uvádí důvodová zpráva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zaplacený kraj by vyznačil prodejce

V praxi by na kupónu byly uvedeny zkratky jednotlivých krajů. Prodejce by na známce vyznačil kraj nebo kraje, pro jejichž území řidič poplatek zaplatil.

„Tento způsob úhrady časového poplatku by se tedy vyplatil při využívání zpoplatněných komunikací na území až čtyř krajů," píšou předkladatelé.

Roční známka pro celé Česko stojí 1500 korun.

Novelu nejprve posoudí vláda. Potom ji dostanou k projednání zákonodárci.

Krajskou předlohu o zvláštní dálniční známce za 300 korun pro asi čtyřicetikilometrový úsek rychlostní silnice R 6 zamítla Sněmovna loni v únoru. Krajští politici ji zdůvodňovali tím, že mnozí lidé užívají jen úsek mezi Chebem a Sokolovem nebo jezdí za prací ze Sokolova do Karlových Varů. Po zpoplatnění řada řidičů prý raději volí objížďku obcemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám