Hlavní obsah

Testy odhalily bakterie v jedné šarži cherry rajčat

Novinky, tov

Dosavadní testy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zatím nepotvrdily zdravotní závadnost cherry rajčat, ale stále platí doporučení nejíst žádná z Maroka. Pokračují podrobnější rozbory, protože v jedné šarži se našly zárodky bakterií. Testy nyní zjišťují, jaký je to kmen, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Riziková cherry rajčata

Článek

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ihned po obdržení informace z evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) odebrala vzorky cherry rajčat původem z Maroka v českých obchodech a provedla laboratorní rozbory.

Zaměření analýz vycházelo z informací o zdravotních komplikacích spotřebitelů ve Francii a informací od spotřebitelů v ČR. Inspekce odebrané vzorky prověřovala z hlediska přítomnosti asi 300 chemických látek, zejména reziduí pesticidů, mikrobiologické kontaminace a norovirů.

Podrobnější testy

U jedné z testovaných šarží prokázala analýza přítomnost STEC (shigatoxin, ten produkuje Escherichia coli), uvedla inspekce. Vzhledem ke značnému množství kmenů bakterií v této skupině, z nichž některé mohou představovat pro spotřebitele riziko, je nutná další série testů, tzv. sérotypizace.

Předmětnou šarži před varováním prodávala společnost Penny Market, vzorek SZPI odebrala ze zboží, které už prodejce stáhnul do zázemí na základě šetření z 18. května.

Výsledky ostatních rozborů neprokázaly hodnoty, které by mohly souviset s údajnými zdravotními komplikacemi spotřebitelů. Žádný z ostatních států, kam riziková cherry rajčata byla exportovaná, dosud neinformoval o prokázání původu údajných zdravotních potíží.

Pečlivé mytí ovoce i zeleniny

Na základě aktuálních zjištění a principu předběžné opatrnosti SZPI ponechává v platnosti své doporučení z 19. května a nedoporučuje spotřebitelům konzumaci cherry rajčat nesoucí označení země původu: Maroko.[celá zpráva]

Dále inspekce doporučuje spotřebitelům, aby věnovali zvýšenou pozornost dodržování základních hygienických pravidel při konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, zejména aby plody důkladně omyli pitnou vodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám