Hlavní obsah

Litva zakázala prodej energetických nápojů nezletilým

Novinky, Tomáš Volf

Litevský parlament ve čtvrtek výraznou většinou odhlasoval zákaz prodeje energetických nápojů s velkým obsahem kofeinu nezletilým. Chtějí jít příkladem dalším zemím EU, napsal na webu deník Wall Street Journal (WSJ).Opatření by podle listu mohlo vést k tomu, že nápoji jako Red Bull nebo Monster se začnou znovu zevrubněji zabývat i jinde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Malá pobaltská země tvrdí, že je první, která podnikla konkrétní kroky k zákazu prodeje těchto nápojů dětem.

"Doufáme, že některé státy Evropské unie, které nemají jasný postoj, půjdou litevskou cestou," řekl deníku v rozhovoru Almantas Kranauskas z litevského ministerstva zdravotnictví.

Litevský zákaz se týká nápojů s obsahem 150 miligramů kofeinu na litr a nápojů obsahujících některé jiné povzbudivé látky. Kromě jejich prodeje nezletilým nový zákon zakazuje mládeži a dětem nákup těchto nápojů.

Krok by mohl dodat odvahu stoupencům podobné legislativy, kteří tvrdí, že mladí lidé mají sklon vyhledávat tyto nápoje. Podle studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z roku 2013 tyto nápoje pije 68 procent evropské mládeže od deseti do 18 let.

Jak půl kávy ze Starbucks

Znepokojení ohledně zdravotních účinků těchto nápojů vyjádřila Evropská komise. Velká Británie bude po společnostech brzo vyžadovat, aby označovaly nápoje s více než 150 miligramy kofeinu na litr. K přísnější kontrole energetických nápojů vyzvaly také německé úřady na ochranu spotřebitele.

Výrobci tvrdí, že se na ně útočí neprávem. Dětem prý nápoje cíleně nenabízí. Jejich výrobky údajně obvykle obsahují kolem deseti miligramů kofeinu na zhruba 30 mililitrů, tedy asi polovinu proti větší kávě ze Starbucks. Brání se také vlastní studií, podle které děti vypijí více kofeinu v limonádách, kávě a čaji než v energetických nápojích.

Anketa

Měl by stát omezovat prodej energetických drinků s vysokým obsahem kofeinu nezletilým?
Ano
80,9 %
Ne
19,1 %
Celkem hlasovalo 517 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám