Hlavní obsah

Ušetřit na byt? Na Ústecku do dvou let, v Praze do sedmi. Musíte ale odkládat celou mzdu

Nejkratší dobu by na pořízení bytu spořili lidé v Ústeckém kraji. Při odkládání celé mzdy by si byt pořídili do dvou let. Proti tomu Pražané by čekali o pět let déle. Za stejnou dobu, během níž by Pražan ušetřil na byt, by obyvatel Vysočiny uspořil na celý dům. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Statistici při výpočtu použili průměrnou nominální mzdu a průměrnou cenu bytu o rozloze 60 metrů čtverečních platnou v roce 2012. Upozorňují, že jde jen o technickou veličinu za účelem srovnání.

Velké rozdíly jsou dány rozptylem cen bytů v jednotlivých krajích, který je ještě větší než rozptyl mezd.

Například v Ústeckém kraji průměrná měsíční mzda činila 23 816 korun (v Praze 34 421 korun) a cena bytu byla na částce 8879 korun za metr čtvereční, zatímco v Praze 45 041 Kč/m2.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet nutných roků k pořízení bytu a domu

Průměrný Čech by si při uspoření celé výplaty pořídil byt téměř za čtyři roky. Déle by to trvalo kromě Pražanů obyvatelům Jihomoravského, Středočeského a Pardubického kraje. Naopak za méně než tři roky by to zvládli kromě Ústeckého kraje v Moravskoslezském, Libereckém a Karlovarském kraji.

Při pořízení domu by nejdéle čekali opět Pražané. Kupní cena domu v hlavním městě v roce 2012 činila 8,235 miliónu korun, což pro obyvatele metropole představuje dvacetileté úspory. Průměrný Čech by při pravidelném odkládání celé mzdy koupil dům za 8,5 roku. Průměrná cena je výrazně nižší než v metropoli a činí 2,56 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám