Hlavní obsah

Poslanci podporují nekalé praktiky řetězců, tvrdí potravinářská komora

Novinky, tov

Neschválení novely o významné tržní síle může vést až k likvidaci potravinářského průmyslu v České republice. Obchodní řetězce si na dodavatelích vynucují různé bonusy, takže se cena nakonec dostává níže než náklady, uvádí v ostrém prohlášení Potravinářská komora ČR.

Článek

„Novela zákona o významné tržní síle a jejím zneužití je patrně trnem v oku nejen většině pravicových, ale také nemalé části levicových poslanců. Jak jinak si totiž vysvětlit, že proti schválení tohoto zákona hlasovala velká většina poslanců ČSSD,“ píše mluvčí komory Dana Večeřová.

„Zdá se, že o tom, jak pokřivené jsou v České republice dodavatelsko-odběratelské vztahy, a že je nutná jejich náprava, mají povědomí pouze poslanci ANO 2011, KSČM a pouhých 7 poslanců ČSSD. Ostatním poslancům zřejmě, i přes rozsáhlé diskuse a předložené důkazy, vůbec nevadí nehorázné praktiky obchodních řetězců, které si vynucují na svých dodavatelích různé bonusy z fakturovaných částek, které se v mnoha případech pohybují přibližně od 39 do 69 procent,“ dodává.

V praxi to podle potravinářů znamená, že firma musí vrátit tuto částku zpět řetězci, což je už pro řadu z nich neúnosné. Novelizace měla právě postihovat tyto praktiky i dále zpřesnit stávající zákon.

Ohrožuje to zemědělce 

Komora připomíná sociálním demokratům programové prohlášení vlády, kde se slibuje „zavedení přísných pravidel pro obchodní řetězce, aby došlo ke zlepšení kvality prodávaných potravin a vytvoření většího prostoru pro kvalitní české potraviny“.

Poslanci svým hlasováním podle komory úmyslně poškozují české zemědělství a potravinářství. „Žádný výrobce není dlouhodobě schopen unést tlak na co nejnižší cenu, vysoké zpětné finanční odvody i dodávání výrobků řetězcům pod nákladovými cenami. Potravinářská komora ČR již několikrát důrazně upozorňovala, že dlouhodobé neřešení této situace může ve svém důsledku vést až k likvidaci potravinářského průmyslu v České republice,“ uvádí se v prohlášení.

Svaz obchodu byl proti

Sněmovna ve středu při schvalování rozsáhlé novely zákona o potravinách odmítla schválit současně s tím i zpřísnění zákona o významné tržní síle, který má především chránit dodavatele obchodních řetězců. [celá zpráva]

Zpřísnění obsahoval pozměňovací návrh zemědělského výboru, který ale poslanci při závěrečném schvalování nepřijali. Odpůrci návrhu argumentovali tím, že jde o přílepek, tedy o změnu nesouvisejícího zákona.

Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) navrhovaná změna vadila a tvrdil, že přílepek jednostranně zvýhodňuje dodavatelské společnosti, mezi nimiž prý hrají hlavní roli firmy přímo napojené na vládní činitele. Za přílepek označil navrhovanou změnu i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ve Sněmovně

Naopak zpravodaj k novele zákona o potravinách Pavel Kováčik (KSČM) odmítl, že by šlo o přílepek. Jediný, kdo může rozhodnout, zda jde o přílepek, je podle něj Ústavní soud. Již dříve řekl, že jde jen o to, aby měl zákon větší účinnost.

Změna zákona o významné tržní síle by podle SOCR přinesla maloobchodníkům hrozbu pokut, které by mohly dosahovat až stamiliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám