Hlavní obsah

Firmy budou opět dostávat příspěvky na zdravotně znevýhodněné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy budou zřejmě znovu dostávat od státu příspěvky na mzdu zdravotně znevýhodněných zaměstnanců. Tuto kategorii pracovníků obnoví novela o zaměstnanosti, kterou ve středu schválila Sněmovna. Základní dotace by měla činit až 5000 korun měsíčně. Vláda ji navrhovala o tisícikorunu nižší. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Kategorie zdravotně znevýhodněných pracovníků byla v zákoně jako podkategorie osob se zdravotním postižením do konce loňského roku. Pokus o její včasné zachování ale zmařilo loňské rozpuštění Sněmovny. Současnou novelu podala ještě někdejší úřednická vláda.

Za zdravotně znevýhodněné lidi mají být znovu považováni zaměstnanci, kteří sice mohou pracovat, ale kvůli horšímu zdravotnímu stavu jen omezeně na chráněném pracovním místě. Toto postavení by měla přiznávat Česká správa sociálního zabezpečení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příspěvek na mzdu zdravotně znevýhodněných poslanci zvýšili na návrh sociálního výboru. Vláda s tím souhlasila. Zaměstnavatelé by navíc měli nárok na další až tisícikorunu měsíčně po roce od obsazení chráněného pracovního místa.

Norma má podle ministerstva práce a sociálních věcí rovněž ulehčit firmám od byrokracie, neboť by už nemusely dokládat úřadům, že nemají nedoplatky na daních nebo pojistném. Úřady by si se souhlasem zaměstnavatele měly tyto informace od příslušných institucí získat samy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám