Hlavní obsah

Slovenská účtenková loterie zvýšila příjmy státu jen nepatrně

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku loni zavedená účtenková loterie nezvýšila příjmy státu natolik, jak vedení země očekávalo. Slovenskou účtenkovou loterií se chce inspirovat také česká vláda.

Článek

Cílem loterie bylo motivovat Slováky, aby si při nákupu žádali doklad z registračních pokladen, a z přiznaných tržeb pak podnikatelé museli odvádět daně. Slovenské ministerstvo financí však přiznalo, že účtenková loterie pomohla zvýšit příjmy státu jen nepatrně.

„Možný pozitivní vliv loterie na roční výnos daně z přidané hodnoty na základě údajů z roku 2013 je sedm až osm miliónů eur,“ uvedl ministerstvo financí. Slovensko loni vybralo na dani z přidané hodnoty 4,74 miliardy eur. Daňové úniky se přitom odhadují až na miliardu eur.

Účtenková loterie má zvýšit daňové příjmy především od menších podnikatelů v oblasti obchodu a restauračních služeb. Loterie má úřadům také pomoci odhalit falešné registrační pokladny, které nejsou registrované na daňových úřadech.

„Loterie přinesla rovněž množství podnětů od občanů využitelných při kontrole elektronických registračních pokladen,“ uvedl Martin Filko ze slovenského ministerstva financí.

Za sedm měsíců od startu účtenkové loterie bylo zaregistrováno 65 miliónů účtenek od 450 tisíc hráčů. V posledním období se počet stabilizoval na tři milióny účtenek na jedno slosování. Loni byly vyplaceny výhry ve výši 378 tisíc eur a náklady na provoz a marketing dosáhly 1,6 miliónu eur.

„Pouze na DPH by si letos měla loterie na sebe vydělat asi čtyřnásobně,“ dodal Filko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám