Hlavní obsah

Bulharský regulátor obvinil ČEZ ze zneužití postavení na trhu

Sofia
Aktualizováno

Bulharský antimonopolní úřad v úterý obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužívání dominantního postavení na trhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Poskytovatelům televizních, telefonických služeb a internetu společnosti stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím, uvedl úřad podle agentury Reuters.

Bulharská Komise na ochranu hospodářské soutěže (KZK) tvrdí, že společnosti porušily bulharská pravidla pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní mají 30 dní na to, aby předložily případné písemné námitky proti verdiktu. Poté komise rozhodne o pokutách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Akcie ČEZ po zveřejnění zprávy ztrácejí 2,37 procenta a obchodují se za 577 korun za akcii. Ještě před zprávou z Bulharska akcie ČEZ klesly o téměř dvě procenta v reakci na téměř poloviční meziroční propad zisku. [celá zpráva]

Trojicí zahraničních distributorů energie se již zabývá bulharský energetický regulátor DKEVR, který kvůli sporu o zaplacení údajného dluhu distributorů zahájil jednání o případném odebrání prodejních licencí.

K situaci ohledně ČEZ se v pondělí vyjádřil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v Bruselu jednal se svým bulharským kolegou. Schůzka byla reakcí na informace o tom, že by k odebrání licence mohlo dojít těsně před blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Český ministr uvedl, že by považoval za nešťastné, kdyby se kauza politizovala. Bulharský kolega ho prý ale ujistil, že se tak nestane.

ČEZ se na Balkáně spálil

Po nuceném odchodu z Albánie je Bulharsko další zemí na Balkáně, kde se investice ČEZ z dob Martina Romana zkomplikovaly. Na druhou stranu na dalším z východních trhů v Turecku se ČEZ daří.

Firma plánuje i další zahraniční investice, tentokrát ale spíše v sousedních zemích. Podle slov generálního ředitele Daniela Beneše se s koncem tendru na Temelín otevírá prostor k novým akvizicím v Německu, na Slovensku či v Polsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám