Hlavní obsah

Zisk ČEZ klesl o 44 procent na 9,9 miliardy korun

– Praha • Aktualizováno
Novinky, tov

O 44 procent na 9,9 miliardy korun klesl meziročně v prvním čtvrtletí čistý zisk energetické skupiny ČEZ. Na poklesu se nepříznivě projevilo hlavně zlevňování elektřiny. Tržby skupiny meziročně klesly o 11 procent na 53,2 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

„Nejistota v Evropě trvá, krize energetiky se prohlubuje, přesto se Skupině ČEZ na rozdíl od konkurence daří díky obezřetné finanční politice nadále držet finanční rovnováhu. Jako jedna z mála evropských energetik jsme dokázali i v rámci poslední dubnové revize agentury Standard & Poor’s udržet rating na stávající historicky nejvyšší úrovni A- se stabilním výhledem,“ řekl šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš.

O finančním zdraví Skupiny ČEZ podle něj svědčí i fakt, že meziročně došlo ke snížení zadlužení o 9,4 miliardy korun.

Podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory jsou výsledky mírným zklamáním. Zejména na úrovni tržeb, za kterými stála také nižší produkce z vodních elektráren a nižší výnosy z prodeje tepla v důsledku mírné zimy.

Akcie ČEZ po zveřejnění výsledků klesly o 1,88 procenta na 580 korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Loni získal stát na dividendách od ČEZ 15 miliard korun, akcionáři 40 korun na akcii. Stejnou výši navrhuje představenstvo ČEZ i letos. Ministr financí Andrej Babiš ale požaduje, aby ČEZ letos vyplatil akcionářům celý zisk, což by dividendu na akcii mohlo zvýšit na zhruba 65 korun.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky se na rozdělení zisku bude muset shodnout celá koalice v souvislosti s plánovanými investicemi firmy. O výši dividend pak rozhodne hlasováním valná hromada koncem června.

Reklama

Výběr článků

Načítám