Hlavní obsah

Gazprom přeruší Ukrajině dodávky plynu, pokud v červnu nezaplatí

Moskva
Aktualizováno

Ruská plynárenská společnost Gazprom potvrdila, že přeruší dodávky plynu na území Ukrajiny. Stane se tak v případě, že Ukrajina do 2. června nezaplatí své dluhy. Informaci sdělil v pondělí ředitel Gazpromu Alexej Miller.

Foto: Konstantin Chernikin, Reuters

Článek

Gazprom tvrdí, že mu Ukrajina dluží za dodávky plynu 3,51 miliardy USD (69,9 miliardy Kč) a v posledních týdnech již několikrát varoval, že pokud Ukrajina dluh nesplatí, bude požadovat platby za dodávky předem, napsala agentura Reuters.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu do Evropy, dodává do regionu zhruba 30 procent plynu, který se zde spotřebuje. Zhruba polovina těchto dodávek jde přes Ukrajinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan minulý týden prohlásil, že země nemůže platit předem při současné ceně, kterou jí Gazprom účtuje.

Podle něj ukrajinský Naftogaz předložil Gazpromu minulý měsíc několik návrhů na vyřešení problému s dodávkami, který by mohl ohrozit i dodávky do celé Evropy, včetně návrhu na zafixování ceny na 268,5 dolaru (5300 Kč) za 1000 metrů krychlových.

Ukrajina chce změnit nevýhodné podmínky  

Rusko zatím na ukrajinské požadavky oficiálně neodpovědělo. Moskva odmítá jednat s novou vládou, která podle ní není legitimní.

Ukrajina se snaží změnit podmínky dohody z roku 2009 uzavřené za vlády expremiérky Julije Tymošenkové. Podle těchto podmínek musí Ukrajina koupit stanovený objem plynu, ať ho potřebuje nebo ne, za cenu 485 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je nejvyšší cena v celé Evropě.

Poté, co bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč loni odmítl asociační dohodu s Evropskou unií, Rusko cenu snížilo až na 268,5 dolaru. Nyní však Rusko trvá na platnosti staré smlouvy a staré ceny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám