Hlavní obsah

Vláda schválila usnesení, které usnadňuje příchod Amazonu do Brna

• Aktualizováno

Na základě usnesení vlády mohou brněnští zastupitelé změnit územní plán v průmyslové zóně Černovická terasa. Díky tomu by zde mohl být postaven sklad americké internetové obchodní firmy Amazon, která slibuje vytvoření 1500 pracovních míst. Vláda si před deseti lety při převodu zóny ze státu na město dala podmínku, že zde nesmějí stát sklady.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční centrum Amazonu v německém Grabenu.

Článek

Primátor Roman Onderka řekl, že je potřeba, aby na usnesení navázalo 20. května zastupitelstvo Brna a územní plán změnilo. Někteří Brňané proti stavbě protestují zejména kvůli předpokládanému zvýšenému dopravnímu provozu.

„Pokud bychom někdejší usnesení neupravili, nebylo by možné v Brně sklad Amazonu stavět,“ potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Firma kvůli problémům, které v Brně s plánovanou stavbou měla, hledá i jiná místa ve střední Evropě vhodná pro stavbu skladu. Brno ale ještě zcela nezavrhla.

Amazon vybírá z lokalit ve střední Evropě

Podle Onderky je pondělní rozhodnutí třetím krokem ze čtyř. První udělali brněnští zastupitelé, když loni v prosinci podpořili příchod Amazonu a smluvně se zavázali k součinnosti při uskutečňování investice. Druhý učinili až letos v dubnu, když schválili smlouvy s developerem CTP Invest na prodej pozemků a smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbě dálničního sjezdu přímo do průmyslové zóny. Čtvrtý krok může udělat zastupitelstvo příští týden v úterý, pokud schválí aktualizaci územního plánu.

Jak hlasování dopadne, nechce Onderka (ČSSD) po předchozích peripetiích odhadovat. „Věřím však, že to dopadne dobře a změnu schválíme,“ řekl. Jasné stanovisko Amazonu však do té doby Onderka nejspíš nezíská. „Řekli, že mají další lokality ve střední Evropě, které si budou porovnávat. Pokud však aktualizaci schválíme, bude Brno pro Amazon nejvýhodnější. Věřím, že manažeři Amazonu přemýšlejí jako byznysmeni a tuto výhodu dobře vnímali,“ uvedl Onderka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám