Hlavní obsah

Rusové se ve velkém zbavují rublů

Rusové v březnu opouštěli rubl nejrychleji za více než čtyři roky. Ukázala to podle zprávy agentury Reuters nedávná data ruské centrální banky. Celková poptávka po zahraničních měnách, zejména dolaru a euru, v březnu dosáhla 14,9 miliardy dolarů (skoro 300 miliard korun).

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský rubl

Článek

Ruskou měnu v současnosti ovlivňuje napětí mezi Ruskem a Západem kvůli krizi na Ukrajině.

V březnu byla poptávka po zahraničních měnách 1,5krát vyšší než v únoru. Prezident Vladimir Putin na začátku března řekl, že Rusko má právo vtrhnout na Ukrajinu, aby chránilo tamní ruskojazyčné obyvatele. Rusko poté anektovalo ukrajinský Krym právě s poukazováním na nutnost chránit tamní většinové ruskojazyčné obyvatelstvo. Západ tento krok odsoudil a uvalil na vybrané ruské a krymské činitele sankce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruská centrální banka konstatovala, že rubl v březnu nadále oslaboval k hlavním zahraničním měnám a že poptávka po zahraničních měnách se v době nejistoty ohledně dalšího možného poklesu "dramaticky zvýšila". Rusové si také rekordním tempem vybírali zahraniční hotovost z bank. Z dolarových účtů si vybrali celkem 6,9 miliardy dolarů.

Rubl za první tři měsíce roku podle údajů Reuters ztratil k dolaru skoro devět procent své hodnoty a vůči euru o něco více než osm procent. Pokles byl z velké části zaznamenán právě v březnu. Ruská měna od té doby ztráty částečně smazala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám