Hlavní obsah

Rusko žádá po Ukrajině, aby od června platila za plyn předem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva bude chtít po Kyjevu, aby jí od června platil za plyn předem, protože dluží za dosavadní dodávky této suroviny. Oznámil to ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak

Článek

Ruský plynárenský monopol Gazprom uvedl, že Kyjevu vypršela splatnost za dubnové dodávky plynu a nic nebylo splaceno. Celkový dluh Kyjeva za dodaný ruský plyn tak nyní činí 3,51 miliardy USD (69,5 miliardy korun). Ukrajina však platby předem za současnou cenu odmítá.

"Podle smlouvy nesplnění povinnosti vede automaticky ke změně, od 1. června začne Ukrajina platit za dodávky plynu předem," uvedl Novak.

Rusko již pohrozilo, že sníží od června dodávky plynu Ukrajině, pokud neobdrží do konce května platbu předem. Gazprom dodává do Evropy zhruba 30 procent plynu, který se v regionu spotřebuje, a zhruba polovina těchto dodávek jde před Ukrajinu.

Ruské ministerstvo energetiky dodalo, že Gazprom pošle předběžnou fakturu za červnové dodávky do 16. května. Ukrajina pak bude moci odebrat plyn podle výše platby, kterou Rusko obdrží do konce května.

Ukrajina cenu neakceptuje

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan podle BBC v pátek tiskové agentuře Interfax-Ukrajina řekl, že země nemůže platit předem při současné ceně, kterou jí Gazprom účtuje.

Již dříve Prodan uvedl, že ukrajinská státní energetická firma Naftogaz předložila Gazpromu minulý měsíc několik návrhů na vyřešení problému s dodávkami, který by mohl ohrozit i dodávky do celé Evropy, včetně návrhu na zafixování ceny na 268,5 dolaru (5300 korun) za 1000 metrů krychlových až do konce platnosti kontraktu, odstranění podmínky "odeber nebo plať" a revize současné úrovně dluhu Ukrajiny za dodávky ruského plynu.

Rusko zatím na ukrajinské požadavky oficiálně neodpovědělo. Moskva totiž odmítá jednat s novou vládou, která podle ní není legitimní.

Reklama

Související témata:

Související články

EU chce pro členy stejnou cenu za ruský plyn

Evropská unie chce prosadit, aby všechny členské státy osmadvacítky platily za dodávky ruského plynu jednotnou cenu. Řekl to v pátek ve Varšavě evropský...

Výběr článků

Načítám