Hlavní obsah

Češi odjeli lyžovat do zahraničí, domácí hoteliéři zaznamenali propad

Novinky, tov

V českých hotelích se během prvního čtvrtletí ubytovalo méně hostů a zůstávali kratší dobu než před rokem. Propad táhl pokles domácích návštěvníků. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Natálie Keilová, Právo

Ilustrační foto

Článek

V prvním čtvrtletí 2014 poklesl počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 2,6 procenta. Za propadem stojí hlavně slabší zájem domácích turistů, z nichž část dala přednost dovolené v zahraničí a část zůstala doma.

Počet nocí domácích návštěvníků se meziročně snížil o 4,7 procenta, zahraničních ale pouze o půl procenta. Celkově přijelo o necelé procento méně hostů, domácích ubylo o 3,2 procenta, ale počet zahraničních návštěvníků se o 1,6 procenta zvýšil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hosté v průměru přenocovali tři noci.

Zatímco hotely zaznamenaly pokles přenocování o téměř tři procenta, penziónům se dařilo mírně růst díky zahraničním hostům.

Letošní mírná zima se odrazila hlavně v návštěvnosti zimních turistických cílů. Propad počtu přenocování o 12,9 procenta hlásil Liberecký kraj, Vysočina o 10,8 procenta a Královéhradecko o 5,7 procenta. Více lidí se naopak ubytovalo například v Ústeckém kraji a na jižní Moravě.

Nejvíce Němců

Nejvíce zahraničních hostů do České republiky přijelo z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 293 tisíc, tedy o 0,7 procenta méně než loni. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili hosté z Ruska (184 tisíc) s meziročním zvýšením příjezdů o 3,1 procenta. Na třetím místě se umístilo Slovensko (94 tisíc příjezdů, meziroční nárůst o 7 procent).

Z prvních deseti zemí, ze kterých zahraniční hosté přijíždějí nejčastěji, byl patrný pokles u hostů z Francie či Nizozemska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám