Hlavní obsah

Anglický hrabě potřebuje zaplatit daně, prodává celou horu

Do tíživé situace dostaly nezaplacené daně anglického šlechtice Hugha Lowthera. Tento hrabě z Lonsdalu se rozhodl radikálně vyřešit kritickou finanční situaci tak, že nabízí k prodeji 869 metrů vysokou horu i s okolními pozemky na severu Anglie, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hora Blencathra v Jezerní oblasti je na prodej v přepočtu za necelých 59 miliónů korun.

Článek

Dlouhá čtyři staletí vlastnila Lowtherova rodina horu Blencathra v Jezerní oblasti (Lake District), kterou většina Angličanů považuje za nejhezčí kout země. Teď je ale tento vrch na prodej za 1,75 miliónu liber (necelých 59 miliónů korun). Hugh Lowther se tak snaží umořit část z dědické daně ve výši devíti miliónů liber, která mu zůstala po zemřelém otci.

Případný kupující s horou získá pozemek o rozloze 1082 hektarů a podle Hugha Lowthera je prodej nejlepším způsobem, jak získat peníze, uvedla BBC.

Ať už si horu koupí kdokoli, získá s ní také titul „Lord z panství Threlkeld“. To současně znamená pastevecké právo pro 5 471 ovcí, 732 mladých ovcí před prvním střihem a 200 jehňat.

Blencathra má svému kupci co nabídnout, protože je lákadlem pro turisty z celého světa. Reklamní slogany cestovních kanceláří tvrdí, že v Jezerní oblasti jsou největší anglická jezera, nejhlubší údolí a nejvyšší hory.

„Má rodina vlastnila Blencathru a (okolní) panství déle než 400 let, takže prodej tohoto symbolického majetku bude velká ztráta,“ řekl hrabě Lowther.

John Robson, který má prodej tohoto majetku na starosti, tvrdí, že koupě je příležitostí, která se nabízí „jednou za život“. A zájemce má možnost pořídit si „jednu z největších perel Jezerní oblasti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám