Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v rekordním přebytku 23,8 miliardy, hlavně díky vývozu aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v březnu s přebytkem 23,8 miliardy korun. To je meziročně o 8,9 miliardy více. Podle analytiků výsledky překonaly i ty nejoptimističtější odhady. Pozitivní vliv na výsledek měl především meziroční růst vývozu strojů a dopravních prostředků o 8,5 miliardy korun. Bilanci v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vývoz osobních aut v březnu výrazně posílil. Ilustrační foto

Článek

„Na dvouciferném růstu vývozů a dovozů a na výrazně přebytkové obchodní bilanci se podílejí především dva faktory – sílící zahraniční poptávka v důsledku hospodářského oživení eurozóny a slabší kurz koruny po listopadové intervenci České národní banky,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky byl celkem 30,9 miliardy korun, co se týče jen silničních vozidel, bylo to 14,6 miliardy korun.

Snížil se také propad v obchodu s minerálními palivy, která tvoří velkou část dovozu. Jde především o pohonné hmoty a plyn. V březnu byl deficit meziročně nižší o 3,2 miliardy korun a činil 5,7 miliardy korun. Zásluhu na tom má především odběr plynu, který byl v porovnání s rokem 2013 o 56,7 procenta nižší. Vliv na to měla především mírná zima.

Vývoz se meziročně zvýšil o 15,6 procenta, dovoz o 12,6 procenta. „Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 56,3 mld. Kč, a byla tak meziročně o 9,1 mld. Kč vyšší,“ uvedl ČSÚ.

Celkový přebytek obchodní bilance v národním pojetí od ledna do března je 50,1 miliardy korun, což je meziročně o 16,1 miliardy korun více.

Reklama

Výběr článků

Načítám