Hlavní obsah

O stavbu mostu na Krym má zájem Čína, tvrdí ruský tisk

Novinky, tov

Čína zvažuje investice do mostu přes Kerčský průliv, který by spojil nedávno anektovaný poloostrov Krym s Ruskem. Čínské investice na poloostrově by byly důležitým politickým gestem, které by symbolizovalo budování vztahů mezi Moskvou a Pekingem i přes západní sankce vůči Rusku, napsala agentura ITAR-TASS.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ruská námořní pěchota se zmocnila řady ukrajinských lodí včetně výsadkové lodi Kosťantyn Olšanskyj.

Článek

Podle informací deníku Kommersant se na projektu za 1,2 až tři miliardy dolarů chtějí podílet jistá čínská stavební společnost a soukromý investiční fond.

Případná účast Číny na budování mostu by mohla symbolizovat i to, že Peking se dostane k dalším zakázkám na anektovaném území. Někteří experti se ale domnívají, že by se poté ruským firmám kvůli čínské konkurenci značně ztížil přístup k zakázkám při budování infrastruktury poloostrova.

S Krymem, který byl v dobách Sovětského svazu administrativně přičleněn k Ukrajině, nemá Rusko suchozemskou hranici, a přímé spojení je tak možné jen po moři či letecky.

Ruská vláda se proto rozhodla vybudovat silniční a železniční most mezi východem Krymu a ruskou pevninou. Stavba mostu spojujícího krymské město Kerč s ruským Krasnodarským krajem má trvat až tři roky. Ve hře je i varianta mostu a podmořského tunelu, píše ITAR-TASS.

Ruské ministerstvo dopravy připravuje memorandum o spolupráci s čínskými společnostmi, které by mohl prezident Putin uzavřít při návštěvě Číny ve druhé polovině května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám