Hlavní obsah

ČNB bude tlačit korunu dolů déle, tvrdí analytici

Aktuální vývoj inflace podle analytiků naznačuje, že centrální banka by mohla intervenční režim opustit později. Aktuální prognóza ČNB počítá s ukončením režimu na počátku roku 2015, někteří analytici ale nevylučují pokračování intervencí do roku 2016.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové se shodují, že na měnovém zasedání bankovní rady ve středu 7. května ČNB nechá úrokové sazby beze změny a nezmění ani přístup k devizovým intervencím.

"Aktuální vývoj inflace ukazuje, že obnova nebude tak rychlá, a že intervence mají šance skončit až na jaře 2015, tedy několik měsíců po původním plánu. Index spotřebitelských cen, tedy inflace, zatím výrazně nezareagoval na intervenční opatření," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Inflace se nyní pohybuje kolem 0,2 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Zajímavé bude podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka sledovat, jak se pomalejší růst spotřebitelských cen z počátku letošního roku promítne do nové prognózy. Tu ČNB zveřejní ve středu.

"Pomalejší návrat inflace k cíli totiž znamená jediné - vyšší pravděpodobnost, že ČNB bude držet korunu nad hladinou 27 Kč/EUR déle než jen do začátku roku 2015. To, že se tak stane, vidím velmi reálně. A vůbec bych nebyl překvapen, když bude intervenční závazek v platnosti ještě na začátku roku 2016," uvedl.

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška by ČNB pravděpodobně mohla snížit letošní výhled pro inflaci. "Je proto možné, že i s vyšším výhledem na růst HDP bude ČNB indikovat pozdější ukončení své intervenční devizové politiky, než v dosud předpokládaný termín začátku 2015," uvedl.

"Pokud se vývoj ekonomiky výrazněji neodchýlí od poslední prognózy ČNB, mělo by k uvolnění kurzových stavidel dojít někdy v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Pokud ovšem ČNB přehodnotí odhad vývoje inflace k nižším hodnotám, povede to k posunu okamžiku opuštění intervenčního režimu a následně zvyšování úrokových sazeb, dodal.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu kvůli uvolnění měnových podmínek a jako opatření proti deflaci.

Reklama

Související články

Slovákům už druhý měsíc klesají ceny

Slovensko v březnu zůstalo v deflaci. Spotřebitelské ceny v meziročním srovnání stejně jako v únoru klesly o 0,1 procenta. Informoval o tom v pondělí...

Výběr článků

Načítám