Hlavní obsah

Kdo krade, neměl by se smát poctivým, říká nový šéf odborů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občan, který tu žije, pracuje a platí daně, se do žádného daňového ráje dostat nemůže. Tak proč by to mělo být umožněno někomu jinému, říká v rozhovoru předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolený předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula (na snímku z 30. dubna 2014) poskytl deníku Právo rozhovor.

Článek

V minulosti pořádali odboráři proti vládě demonstrace. Předpokládám, že k vládě ČSSD budete vstřícnější.

Vláda je z mého pohledu buď dobrá, nebo špatná. Jestliže nebude prospívat České republice, nebude odborům záležet na tom, jak bude zabarvená. Pak to můžeme dát najevo jednáním a pak i protestními aktivitami.

Na straně druhé pokud bude podporovat sociální dialog, jsme připraveni vládu podpořit. Jednoznačně říkám, že nezáleží na tom, kdo aktuálně sedí ve vládní koalici. Důležité je, jestli je dobrý a moudrý. Toto lidé v této zemi vždycky umí ocenit.

Co byste vládě Bohuslava Sobotky doporučil?

Je mi líto, že tato vláda je tady teprve tři měsíce. Česká republika si vládu s tímto zaměřením, s tím, co je napsáno v programovém prohlášení, zasloužila už dávno.

Musí komunikovat se všemi relevantními partnery. V tripartitě ve shodě se zaměstnavateli ji podporujeme ve stimulaci ekonomického růstu. Bez toho nemůžeme řešit otázku nezaměstnanosti, problémy v regionech, kde jsou dnes obrovské rozdíly v sociálním postavení. Se zaměstnavateli se také shodujeme v nutnosti udělat pořádek v daňovém systému. Do budoucna by se nemělo stávat, že ten, kdo krade, se směje tomu, kdo se chová poctivě.

Kdo tady podle vás krade?

Jsou to mnohdy ti, kteří si neoprávněně vyvádějí peníze mimo Českou republiku do daňových rájů, neplatí zdravotní a sociální pojištění nebo vydírají lidi v ekonomicky vážné situaci, aby brali černou mzdu. Nebo některé části agenturních firem zaměstnávají lidi, kteří lidem platí pouze minimální mzdu a myslí si, že jim to vždy projde. To jsou lidé, kteří okrádají společnost, neboť se nechovají poctivě. Tudíž ve finále okrádají zdravotní systém, sociální systém.

Daňové ráje ale přece nejsou, na rozdíl od krádeže, zákonem zakázány.

To je sice pravda, ale přece bychom měli mít ambice, aby se to nedělo. Občan ČR, který tu žije, pracuje a platí daně, se přece do žádného daňového ráje dostat nemůže. Tak proč by to mělo být umožněno někomu jinému?

Mělo by se k tomu přistupovat racionálně a hledat možnosti, jak tomu zamezit. Takovéto spekulace přivedly svět až do nejvážnější krize v letech 2008 a 2009. Mnoho jejích důsledků, jako je třeba obrovská nezaměstnanost v Evropě, tu ještě budeme mít dlouho.

Vláda chce ve shodě s odbory navyšovat minimální mzdu – aktuálně o pětistovku na 9000 korun. Nebude to ale nakonec pro zaměstnance likvidační, jak se obávají pravicové strany a někteří ekonomové?

Zcela jistě nebude. Tento argument jsme tu mnoho let slyšeli od vlád s liberálním zaměřením. Snažily se nám vysvětlit, že když se bude zvyšovat minimální mzda, poroste i nezaměstnanost. Takže tady takřka sedm let minimální mzda nerostla, a máme tu nejvyšší počet lidí bez práce v historii. Takže tato takzvaná moudrá poučka vůbec neplatí.

I se zaměstnavateli jsme ve shodě, že je třeba minimální mzdu navyšovat. Dostali jsme se teď do situace, že ČR ji má čtvrtou nejnižší v EU, ještě sníženou kvůli intervenci ČNB. My si ale myslíme, že český zaměstnanec a Česká republika se chtějí, co se bohatství týče, pohybovat úplně jinde.

Sousední země zavádějí minimální mzdu daleko vyšší, než máme my, nebo ji mají dlouhodobě velmi vysokou, jako například Rakousko. Tam je minimální mzda pro nekvalifikovanou práci 1688 eur měsíčně (46 tisíc korun).

My tu přitom máme česko-rakouské firmy, kde lidé zdaleka nedosahují jejich minimální mzdy. Takže se podívejme pravdě do očí, do jaké míry tu jsou lidé na tom dobře. Ten polštář, který firmám dáváme, je opravdu velký. Růst minimální mzdy je velmi důležitá zpráva pro občany i pro firmy. Když lidé budou mít víc peněz, samozřejmě je budou mít tendenci utratit. Tím pádem budou vytvářet nová pracovní místa, například ve službách.

Celý rozhovor s novým šéfem odborů Josefem Středulou si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám