Hlavní obsah

MMF: Rusko spadlo do recese, sankce poškozují ekonomiku

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu ruské ekonomiky na 0,2 procenta z dříve očekávaných 1,3 procenta. MMF zároveň očekává, že odliv kapitálu z Ruska letos dosáhne 100 miliard dolarů (1,9 biliónu korun), sdělil ve středu podle agentury Reuters šéf mise MMF v Rusku Antonio Spilimbergo.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinská krize ohrožuje investice v Rusku, tvrdí MMF. Na snímku zastánci Ruska táhnou ulicemi Doněcku.

Článek

Mezinárodní sankce uvalené kvůli ukrajinské krizi a hrozba dalších restrikcí podle zástupce MMF poškozují ruské hospodářství a ohrožují investice.

MMF zhoršil odhad letošního růstu ruské ekonomiky již počtvrté, naposledy na začátku tohoto měsíce. Původní prognóza fondu předpokládala, že hrubý domácí produkt Ruska v letošním roce stoupne o tři procenta.

Spilimbergo ve středu upozornil, že nejnovější zhoršení prognózy by nemuselo být konečné. Pro příští rok MMF předpokládá, že ruská ekonomika vzroste o jedno procento.

„Složitá situace a především nejistota kolem geopolitické situace a návaznosti na sankce a eskalace sankcí velmi negativně doléhají na investiční klima,“ uvedl podle agentury Reuters Spilimbergo.

Evropská unie a Spojené státy kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele a některé podniky a pohrozily i sektorovými sankcemi vůči Rusku. Kreml před nejnovějšími sankcemi oznámenými toto pondělí připustil, že restrikce poškozují Rusko. Škody ale prý moc vážné nejsou.

Kapitál opouští Rusko

Ruské ministerstvo financí minulý týden předpovědělo, že tempo růstu ruské ekonomiky se bude ve zbývajících letošních čtvrtletích blížit nule a již od druhého kvartálu hrozí propad do recese. Rusko, jehož ekonomika loni stoupla o 1,3 procenta, ale podle Spilimberga již do recese vstoupilo.

„Pokud recesí chápete dvě čtvrtletí záporného ekonomického růstu, pak Rusko nyní prodělává recesi,“ sdělil podle Reuters Spilimbergo. Rusko podle něj musí zajistit makroekonomickou stabilitu, aby vyvážilo dopad geopolitického napětí.

Prognóza MMF pro letošní odliv kapitálu z Ruska se shoduje s odhady tamní vlády. Podle ruské centrální banky ze země za letošní první tři měsíce odteklo skoro 64 miliard dolarů. MMF zároveň předpokládá, že spotřebitelské ceny v Rusku letos stoupnou o více než šest procent. Nedávné překvapivé rozhodnutí ruské centrální banky zvýšit úrokové sazby podle Spilimberga sice inflaci zmírní, stačit ale prý nebude.

Reklama

Související články

Separatisté v Luhansku ovládli město

Separatisté v Luhansku na východě Ukrajiny mají město pod kontrolou. Dvě desítky ozbrojenců večer zaútočily na velitelství sil ministerstva vnitra a po...

Putin pohrozil západním firmám v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin nevidí důvod, aby Moskva reagovala na novou vlnu sankcí ze strany Spojených států a Evropské unie. Současně ale upozornil, že...

Výběr článků

Načítám