Hlavní obsah

Nižší úroky a poplatky srazily zisk České spořitelny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší tuzemské bance České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o 4,9 procenta na čtyři miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů ve středu oznámila banka v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Provozní zisk se České spořitelně podařilo nepatrně zvýšit – v prvním čtvrtletí dosáhl 5,8 miliardy korun, před rokem činil 5,78 miliardy.

Výsledky byly podle banky ovlivněny rekordně nejnižšími úrokovými sazbami a cenami finančních služeb.

„Návrat důvěry domácností i firem spolu s jejich dobrou finanční kondicí pomáhají pokračujícímu růstu české ekonomiky. Ten je podpořen i historicky nejnižšími úrokovými sazbami a cenami finančních služeb obecně, a to díky nízké inflaci a ostré konkurenci na bankovním trhu. Náš dobrý provozní výsledek podpořila oživená poptávka domácností po spotřebitelských úvěrech, kde jsme zaznamenali téměř 30procentní nárůst, a také stále rostoucí zájem o hypotéky a firemní financování," uvedl generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Příjmy z poplatků klesly

Čistý výnos z poplatků a provizí bance meziročně klesl o pět procent na 2,79 miliardy korun. Meziroční pokles je podle banky ovlivněn tím, že klienti využívají internetové bankovnictví, zvýhodněné programy a produkty.

Bance naopak vzrostl objem poplatků a provizí z operací s cennými papíry, zejména díky zvýšeným investicím klientů do investičních fondů. Rovněž se zvýšily provize z pojišťovacích obchodů.

Objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů se meziročně zvýšil o tři procenta na 7,8 miliardy korun.

Erste uvažuje o přesunu sídla do Prahy

Mateřské společnosti České spořitelny, rakouské Erste Group, klesl v prvním čtvrtletí meziročně čistý zisk o víc než dvě pětiny na 103,3 miliónu eur (2,83 miliardy korun).

Šéf Erste Group Andreas Treichl tento měsíc informoval prezidenta Miloše Zemana, že banka uvažuje v příštích letech o přesunu sídla z Vídně do Prahy.

„Treichl mě informoval, že Erste uvažuje v příštích letech o přesunu centrály z Vídně do Prahy. To by byl první případ, kdy se centrála mateřské banky stěhuje k dceřiné bance," řekl Zeman na dubnové konferenci k 25 letům vývoje ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Raiffeisen na Krymu končí

Dceřiná firma rakouské Raiffeisen Bank International uzavře do poloviny tohoto měsíce zbylé pobočky na Krymu. Sdělila to dnes agentuře Reuters mluvčí banky....

Výběr článků

Načítám