Hlavní obsah

Paříž nechce prodávat „rodinné stříbro“ Američanům

Novinky, ČTK, Tomáš Volf

Francouzská vláda hledá alternativy k prodeji výrobce turbín a vlakových souprav Alstom americkému konglomerátu General Electric. Chtěla by, aby významná strojírenská firma zůstala ve francouzských rukou, prohlásil ministr hospodářství Arnaud Montebourg.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Tramvaj z dílny francouzské firmy Alstom.

Článek

„Alstom je symbol síly francouzského průmyslu a know-how,“ řekl ministr deníku Le Monde. Vláda se podle něj obává, že země přijde o vliv nad budoucností firmy a budou ohrožena pracovní místa.

Americký konglomerát General Electric jedná o koupi slavných rychlovlaků TGV či turbín pro jaderné elektrárny Alstom za 13 miliard dolarů (258 miliard korun), uvedla ve čtvrtek agentura Bloomberg. Podle deníku The Wall Steet Journal má americká firma zájem o koupi energetické části Alstom, zatímco výroba vlaků a tramvají by zůstala Francii.

Podle zdroje Bloombergu by obě firmy mohly dohodu oznámit už příští týden. Transakce má údajně podporu skupiny Bouygues, která je s podílem 29 procent největším akcionářem Alstomu.

„Vláda vyjadřuje své vlastenecké obavy a ostražitost,“ prohlásil ministr Montebourg. Jaké alternativy prodeji připravuje, ale neupřesnil. Dodal jen, že se setkal generálním ředitelem Alstomu Patrickem Kronem a plánuje společně s premiérem Manuelem Vallsem schůzku se zástupci GE.

Firma měla problémy

Obchodování s akciemi Alstom bylo na pařížské burze v pátek ráno na žádost regulátora pozastaveno, během čtvrtka akcie pod vlivem zpráv o možné dohodě s GE posílily o 12 procent.

Akcie Alstomu za poslední rok spadly o 20 procent kvůli obavám investorů o jeho hotovostní toky. Bouygues musel kvůli tomu v únoru z hodnoty svého podílu odepsat 1,9 miliardy dolarů. Alstom těžce zasáhl propad zakázek na energetická zařízení od energetických společností, které kvůli nízkým velkoobchodním cenám elektřiny nejsou schopny investovat do nových kapacit.

Společnost loni oznámila zrušení 1300 pracovních míst. Naplánovala rovněž prodej některých aktivit, včetně podílu v dopravní divizi, která vyrábí již zmíněné rychlovlaky TGV.

Firma v zemi zaměstnává kolem 18 tisíc lidí. V minulém desetiletí poskytl francouzský stát Alstomu finanční pomoc a firma silně spoléhá na zakázky od státních drah SNCF a státem vlastněné energetické společnosti EDF.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám