Hlavní obsah

S nákupem eur před letní dovolenou nespěchejte, doporučují analytici

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se v létě chystají na dovolenou ve Spojených státech, zřejmě neudělají chybu, když nakoupí dolary už teď. Ten, kdo bude o prázdninách potřebovat eura, může klidně nějaký ten měsíc počkat. Shodují se na tom Novinkami oslovení analytici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Koruna vůči euru v příštích měsících mírně posílí, vůči dolaru by naopak mohla oslabit, odhadují ekonomové. Kvůli politice České národní banky letos nebudou výkyvy kurzu před příchodem prázdnin tak výrazné, jako v některých minulých letech.

„Letos je situace velmi specifická tím, že kurz je téměř "fixován" ČNB, která jej udržuje nad hladinou 27 korun za euro. Aktuálně se koruna obchoduje okolo 27,45. My na konec června počítáme s mírným posílením na 27,20 koruny za euro. Proto by možná nebylo od věci si chvíli počkat s tím, že potenciál pro oslabení je aktuálně minimální. Čili čekáním lze více získat než ztratit,“ řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Posilování koruny považuje za pravděpodobnější také analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. „V horizontu měsíců očekáváme korunu spíše nepatrně silnější (v řádu 10-20 haléřů) s tím jak skončí dividendová sezóna a snad dojde ke stabilizaci situace na Ukrajině. Pro mírně silnější korunu by měla hovořit i poměrně dobrá data z domácí ekonomiky. Na druhé straně je ale jasné, že ČNB bude nadále bránit hranici 27 korun za euro a pod ní se do léta téměř jistě nepodíváme,“ předpovídá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer byl hostem diskuzního pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Silnější intervence ze strany ČNB nečeká. Pokud bude chtít centrální banka dále podporovat českou ekonomiku, pak podle něj spíše prodlouží časový horizont intervenčního režimu až za začátek příštího roku, než že by stanovovala jiný intervenční cíl.

Nákup dolarů neodkládejte

„Naopak vůči americkému dolaru může podle nás v příštích měsících koruna oslabit z důvodu rozdílných měnových politik Evropské centrální banky (ECB) a amerického FEDu. Zatímco ECB zvažuje ještě možnosti dalšího uvolnění měnové politiky, tak americký FED již naznačuje termíny možného zvyšování úrokových sazeb,“ zdůvodňuje analytik.

Foto: Linda Paterová

New York

Na posilování americké měny vůči koruně by vsadil i ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Důvodem je předpokládaná  stabilita kurzu koruny vůči euru a naopak posílení dolaru na trhu s eurem. Při trhem předpokládaném posílení dolaru proti euru na úroveň 1,36 na konci druhého čtvrtletí by tak měla koruna vůči americké měně ztratit do konce června zhruba procento své hodnoty. To by naznačovalo příliš neodkládat nákupy dolarů,” řekl Novinkám.

Klidnější než před lety

Co se týče vývoje kurzu koruny a eura, zde i on čeká posílení koruny, i když o pouhé půl procento, takže na konci druhého čtvrtletí by byl kolem úrovně 27,30 korun za euro.

“Na oslabování koruny v posledních týdnech působila především dividendová sezóna, kdy firmy nakupují eura pro své zahraniční matky v rámci výplat podílů ze zisku. Zlepšující se makroekonomické prostředí a sílící exporty by naopak měly tlačit korunu směrem k silnějším úrovním. Jakýmkoliv výraznějším pohybům však zabraňuje současný kurzový závazek ČNB,” vysvětluje ekonom.

Oproti některým minulým letům, kdy se například kurz k euru mezi jarem a létem změnil o celou korunu, si letos kvůli politice ČNB nemusí cestovatelé tolik lámat hlavu. Při nákupu tisíce eur je úspora při změně kurzu, jak odhadují analytici, několik stovek korun. O více peněz může turista přijít špatným výběrem směnárny, nebo když si nechá naúčtovat transakční poplatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám