Hlavní obsah

V Temelíně začíná výměna části paliva druhého bloku

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelínští energetici začnou v pátek vyměňovat čtvrtinu paliva ve druhém jaderném bloku. Kromě toho proběhne obměna rotoru generátoru, informoval Právo mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Foto: JETE Temelín

Příprava na výměnu čtvrtiny jaderného paliva ve druhém bloku Temelína.

Článek

Výkon druhého bloku začnou operátoři snižovat v 18.30 hod. a v 21 hodin odpojí turbogenerátor od rozvodné sítě. Samotná odstávka začne v sobotu vychlazováním provozních systémů.

„Výměnu čeká 37 palivových souborů, tedy přibližně čtvrtina ze 163. Z bazénu vedle reaktoru pak bude ve dvou kontejnerech převezeno 38 použitých palivových souborů, které zde už několik let chladnou a budou nyní umístěny do skladu použitého paliva v areálu elektrárny, jehož kapacita vystačí na 30 let provozu dvou bloků elektrárny. V nejaderné části dojde k výměně rotoru generátoru,“ popsal detailně postup prací Sviták.

Úprava je součástí přípravy modernizace turbíny, kterou čeká druhý blok v příštím roce. Loni byl rotor generátoru vyměněn na prvním bloku.

Harmonogram odstávky druhého bloku zahrnuje celkem 10 tisíc činností, na nichž se bude podílet přes šest stovek pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 zaměstnanců ČEZ.

Reklama

Související témata:

Související články

ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Oznámil to uchazečům. Vláda ve středu odmítla dát na rozvoj jaderné energetiky...

Výběr článků

Načítám