Hlavní obsah

Investoři stahují peníze z Ruska, jeho rating klesl

– Moskva • Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na BBB-. Důvodem je napětí kolem ukrajinské krize, které vede k rozsáhlému odlivu kapitálu z Ruska.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Obyvatel Doněcku s ruskou vlajkou v ruce

Článek

"Snížení ratingu odráží riziko pokračování výrazného odlivu kapitálu, který jsme zaregistrovali v prvním čtvrtletí," uvedla S.

Podle odhadů ruské centrální banky činil odliv kapitálu z Ruska v prvním čtvrtletí 63,7 miliardy dolarů (1,3 biliónu Kč). Podle Světové banky by mohl v celém letošním roce dosáhnout 150 miliard dolarů.

Západní země kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele a pohrozily i hospodářskými sankcemi vůči Rusku.

Světová banka nedávno varovala, že ruská ekonomika by letos mohla v důsledku ukrajinské krize klesnout až o 1,8 procenta.

S již v březnu upozornila Moskvu na možnost snížení hodnocení úvěrové spolehlivosti, když zhoršila výhled ruského ratingu ze stabilního na negativní. Výhled zůstává i nadále negativní, takže Rusku hrozí další zhoršení ratingu. Podnětem k takovémuto kroku by podle S mohlo být zpřísnění sankcí vůči Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám