Hlavní obsah

Evropská centrální banka začne tisknout další eura, připustil její šéf

Evropská centrální banka by mohla spustit širší program nákupu aktiv v případě zhoršení výhledu vývoje inflace v eurozóně. Prohlásil to ve čtvrtek prezident ECB Mario Draghi. Tzv. kvantitativní uvolňování měnové politiky spočívá ve vytváření nekrytých peněz, za které se nakupují cenné papíry komerčních bank.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

Upozornil, že ECB nyní očekává, že inflace zůstane delší dobu na nízké úrovni a pak opět začne růst, a zdůraznil, že důležitým faktorem při hodnocení výhledu cenové stability je vývoj směnného kurzu.

Nejnovější Draghiho komentář je zatím nejjasnějším signálem toho, že ECB je připravena se v případě dalšího zhoršení výhledu inflace pustit do programu kvantitativního uvolnění měnové politiky, který znamená tisk nových peněz na nákup aktiv.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Inflace v eurozóně nyní činí 0,5 procenta. Cílem ECB je přitom udržet inflaci kolem dvou procent.

Draghi dodal, že k zásahu by ECB mohl přimět i růst eura, a to i za předpokladu, že jinak se situace nezmění.

Záporné úroky z vkladů

Představil také tři možné scénáře zásahů ECB. Zhoršení střednědobého výhledu inflace by podle něj znamenalo zavedení širšího programu nákupu dluhopisů a aktiv.

V případě přílišného upevnění měnové politiky ECB, které by mohlo nastat z napětí na trhu s dluhopisy, by banka mohla dále snížit koridor úrokových sazeb, včetně zavedení záporné úrokové sazby z vkladů.

A nakonec, pokud by to bylo nutné, by ECB také mohla přijít s dalším kolem nabídky levných úvěrů (LTRO), aby tak povzbudila banky k poskytování úvěrů, nebo s programem nákupu zajištěných cenných papírů ABS, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám