Kilogram raných brambor se prodával v průměru po 19,30 Kč/kg. Nejlevnější byly brambory v severozápadních Čechách, nejdražší naopak na Zlínsku. Rozdíl mezi oběma kraji byl více než čtyř koruny.

Vyplývá to výsledků pravidelného šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nejdráže je na Karlovarsku

Podobné cenové rozdíly panují například u chleba. V Libereckém kraji stojí kilogram téměř 19 korun, zatímco na Vysočině je o víc než pět korun levnější.

Celkově jsou ale potraviny nejdražší v Karlovarském kraji. Ceny u většiny výrobků jsou tu o několik korun vyšší než v sousedních krajích.

Vepřové se drží pod 30 korunami

Z klesajících cen ale nemají radost farmáři, hlavně chovatelé prasat. Už druhý týden totiž klesá výkupní cena vepřového masa.

Drží pod 30 korunami za kilogram, tedy pod hranicí, kterou zemědělci považují za únosnou. Podle ČSÚ vykupovaly masokombináty v tomto týdnu od farmářů kilogram vepřů v živém v průměru za 29,69 korun, tedy ještě o 27 haléřů levněji než před týdnem.

Mnozí zemědělci přitom na přelomu února a března odmítli dodávat vepřové masokombinátům, aby dosáhli výkupní ceny alespoň 30 korun. Ceny vepřového začaly poté skutečně růst. Nejvyšší byly v polovině dubna, pak je ale trh poslal zpět.