Hlavní obsah

Gazprom poslal Kyjevu účet na 11,4 miliardy dolarů za neodebraný plyn

Aktualizováno

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom naúčtoval ukrajinskému energetickému podniku Naftogaz sumu 11,4 miliardy dolarů (226 miliard korun) za to, že neodebral nasmlouvaný plyn. Částku připsal Gazprom k dosavadnímu ukrajinskému dluhu za dodaný plyn ve výši 2,2 miliardy dolarů. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na činitele Gazpromu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Zaměstnanec před logem Gazpromu pracuje na plynovodu South Stream v Nižném Novgorodu.

Článek

Nová dlužná suma plyne z klauzule "odeber, nebo zaplať", která je součástí řady dlouhodobých smluv o dodávkách plynu v Evropě.

Naftogaz měl podle loňského kontraktu odebrat 41,6 miliardy krychlových metrů, dovezl však jen 12,9 miliardy kubíků. Zdroj z Gazpromu agentuře Reuters sdělil, že podnik poslal nový účet Naftogazu ve středu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se ve čtvrtek sejde v Bratislavě ke trojstranným jednáním s ukrajinským ministrem energetiky Jurijem Prodanem a slovenským ministrem hospodářství Tomášem Malatinským. Budou se chtít dohodnout na zpětném toku zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu.

Moskva hrozí, že kvůli dluhu za plyn zastaví Ukrajině dodávky. Spor o plyn eskaluje v době, kdy je Ukrajina s Ruskem ve vážném politickém konfliktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina požádala MMF o pomoc

Ukrajina předala oficiálně žádost o úvěr Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Potvrdil to ve středu ministr financí Oleksandr Šlapak.

Výběr článků

Načítám