Hlavní obsah

Banky nemusejí vracet poplatky za správu úvěrů, potvrdil Nejvyšší soud

• Aktualizováno

Ve sporu o poplatky za správu úvěrů se Nejvyšší soud (NS) postavil na stranu bank. Smlouvy s klienty nemusí obsahovat přesný výčet služeb, které poplatek zahrnuje, uvádí sjednocující stanovisko NS. Justice také nemůže přezkoumávat přiměřenost konkrétního poplatku, uvedl mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nejvyšší soud v podstatě potvrdil většinový názor českých soudů, které nevyhověly velké části z mnoha žalob klientů, požadujících vrácení poplatků. První klientskou stížnost nedávno zamítl také Ústavní soud. [celá zpráva]

„Z ekonomického hlediska každá cena odráží náklady prodejce a jeho marži, a proto není neobvyklé ani nelegitimní, aby náklady úvěrového věřitele na správu úvěru kryl příslušný poplatek jako součást ceny plnění,“ uvádí Nejvyšší soud ve svém zdůvodnění.

Poplatek za spravování úvěru je podle něj „ve smyslu občanského práva cenou plnění, proto se na ujednání o něm nevztahuje možnost soudního přezkumu její přiměřenosti ve smyslu ustanovení o ochraně spotřebitele“.

Klient náklady řízení uhradit musí

„Stanovisko Nejvyššího soudu zcela potvrdilo právní názor dlouhodobě zastávaný bankami a potvrzovaný soudy, že úvěrové poplatky byly sjednány platně a zcela v souladu s právem,” komentoval verdikt Zbyšek Kordač z advokátní kanceláře Weinhold Legal.

„Stanovisko Nejvyššího soudu přitom nezbavuje klienty poplatkových iniciativ povinnosti uhradit náklady řízení tam, kde již bylo řízení zahájeno,” upozornil.

Reklama

Výběr článků

Načítám