Hlavní obsah

Ve stavebnictví přišlo kvůli krizi o práci 50 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České stavebnictví přišlo během krize o 443 miliard korun, práci v oboru od roku 2008 ztratilo na 50 tisíc lidí. Na tiskové konferenci to prohlásil generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Miloslav Mašek.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

O čtvrtinu také klesl počet velkých stavebních firem.

V rekordním roce 2008 dosáhly tržby celého stavebnictví 547,5 miliardy korun, loni to však bylo o celých 150 miliard méně – stavaři utržili celkem 397,5 miliardy korun.

"Od roku 2008 došlo ke kumulativnímu propadu o 442,8 miliardy korun. Prakticky jsme tak přišli o jeden rok tržeb," zdůraznil Mašek.

Podle statistik v roce 2008 ve stavebnictví působilo celkem 767 firem s více než 50 zaměstnanci, které zaměstnávaly dohromady 110 tisíc lidí. Loni těchto podniků bylo 578 s 84 tisíci lidmi.

"To se však týká pouze těch největších společností. Pokud bychom započítali i ty menší, máme odhady, že za těch pět let z oboru odešlo na 50 tisíc zaměstnanců," upřesnil Mašek.

Obrat stavaři nečekají ani letos

Letošní mírná zima způsobila, že podle Českého statistického úřadu stavební výroba už tři měsíce v řadě mírně meziročně roste.

"Počty zakázek ve všech oborech však stále klesají. Myslíme si proto, že letošní rok ještě rokem obratu nebude. Nic tomu nenasvědčuje. Příští rok bude nejspíše rokem stabilizace, a teprve v roce 2016 by mohl přijít první mírný růst," odhaduje Mašek, podle nějž je české stavebnictví posledním v Evropě, které se stále propadá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám