Hlavní obsah

Zaměstnanci Amazonu v Německu stávkují kvůli mzdám

Pracovníci amerického internetového obchodu Amazon v Německu opět stávkují kvůli mzdám. Práci ve čtvrtek ráno přerušili zaměstnanci distribučních center v Lipsku a Bad Harsfeldu. Zahájili tak celodenní protesty, ke kterým vyzval odborový svaz Verdi. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční hala společnosti Amazon v německém městě Graben. Obdobná má vzniknout v Dobrovízi u Prahy.

Článek

Amazon nyní plánuje výstavbu distribučního centra v České republice.

Odborový svaz požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy pracovníků v německých distribučních centrech v souladu s kolektivními smlouvami pro zásilkový prodej a maloobchod.

Amazon to ale odmítá. Poukazuje na to, že na pracovníky ve skladech pohlíží jako na zaměstnance v logistice a tvrdí, že ve srovnání se standardní mzdou v tomto sektoru jsou jejich platy nadprůměrné.

Stávkovali už před Vánoci

"Amazon odmítá jednání o mzdové dohodě," řekl agentuře Reuters vyjednávač svazu Verdi. Spory ohledně mezd trvají několik měsíců. Stávky již před Vánoci zasáhly tři logistická střediska v Německu. Koncem března pak stávkovali zaměstnanci centra v Lipsku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční hala společnosti Amazon v německém městě Graben. Obdobná má vzniknout v Dobrovízi u Prahy

Německo je pro americkou firmu druhým největším trhem po Spojených státech. Amazon má v Německu devět distribučních center. Ve skladech zde dohromady zaměstnává 9 tisíc lidí a dalších 14 tisíc sezónních pracovníků.

Amazon nyní hodlá postavit distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Práci by tam mělo najít zhruba 1500 lidí, v předvánoční špičce až dvojnásobek. Firma původně plánovala také distribuční centrum v Brně, od tohoto záměru však odstoupila kvůli negativnímu postoji městského zastupitelstva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám