Hlavní obsah

Situace na Ukrajině nadále zvyšuje cenu ropy

– Londýn

Světové ceny ropy ve středu kvůli Ukrajině dál rostou a severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 110 dolarů za barel. Později trh část zisků ztratil pod vlivem údajů o nečekaně vysokém růstu ropných zásob ve Spojených státech.

Článek

Cena Brentu se odpoledne vyhoupla až na zhruba 110,40 USD za barel a v 17:20 SELČ se pohybovala kolem 109,90 USD s přírůstkem asi půl dolaru na barel. Americké lehké ropě WTI po posílení o jeden dolar zůstal ve stejnou dobu už jen několikacentový zisk a její cena byla na 103,80 USD.

V pondělí cena severomořské ropy stoupla nejvýše za šest týdnů v reakci na oznámení západních zemí, že se dohodly na rozšíření sankcí vůči Rusku kvůli Ukrajině.

Na východě Ukrajiny se nyní střetávají ukrajinské a proruské síly a do města Slavjansk dorazilo šest obrněných transportérů, na nichž podle médií seděli ukrajinští vojáci, kteří přešli na stranu separatistů. Kyjev však tvrdí, že obrněnců se s pomocí ruských agentů zmocnili separatisté.

Hodnotu ropy oslabily zásoby na americkém trhu 

Odpoledne ropu oslabily údaje, podle nichž se zásoby ropy na americkém trhu minulý týden zvýšily o deset miliónů barelů, uvedl ve středu Úřad pro energetické informace při ministerstvu energetiky USA. Ekonomové podle agentury Reuters přitom odhadovali, že zásoby stoupnou jen o 2,3 miliónu barelů.

Ceny ropy tlačí dolů postupné otevírání několika ropných přístavů v Libyi, které od loňského července blokovaly skupiny rebelů. Tento týden tam začala nakládka prvního ropného tankeru, otevřeny ale zůstávají stále jen dva menší přístavy, zatímco dva velké terminály jsou nadále v rukou povstalců.

Zpočátku ropu oslabovaly další známky zpomalování růstu Číny, druhého největšího spotřebitele ropy na světě. Ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí o 7,4 procenta, nejméně za rok a půl. Podle výpočtů Reuters údaje naznačují, že v prvním čtvrtletí čínská poptávka po ropě klesla o 0,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám