Hlavní obsah

Ministerstvo financí navrhuje tři sazby DPH: 10, 14 a 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V návrhu konvergenčního programu, který připravilo ministerstvo financí, se od roku 2016 počítá se třemi sazbami daně z přidané hodnoty. Do nejnižší desetiprocentní sazby mají být zařazeny léky, zdravotnické potřeby, knihy a další tiskoviny.

Článek

Sazba 14 procent má být u potravin, vody, tepla a dopravy. Na ostatní zboží a služby bude sazba 20 procent. O návrzích ministerstva financí informovala Mladá fronta Dnes, která má dokument k dispozici. V současnosti jsou sazby DPH 21 a 15 procent.

Podle propočtů ministerstva přijde státní rozpočet kvůli snížení sazeb DPH o 16 miliard korun.

Ještě není rozhodnuto

„Čísla pocházejí z návrhu Konvergenčního programu, který představilo MF na jednání rozpočtového výboru,” potvrdil Novinkám mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

„Ministerstvo financí skutečně v současnosti připravuje Konvergenční program, ovšem ten bude hotov až k předložení na jednání vlády v posledním dubnovém týdnu. Pokud jej vláda schválí, vyvěsíme jej na stránky MF,” upřesnil mluvčí.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by sazba na léky a tiskoviny mohla klesnout už od ledna 2015, pokud se to vládě podaří letos prosadit v parlamentu.

Ve výčtu položek, které jsou zahrnuty do nejnižší daňové sazby, však chybějí slibované levnější dětské pleny a dětská výživa.

Podle dosud schváleného zákona, který chce Sobotkův kabinet změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám