Hlavní obsah

Všechny výrobky prodávané v EU budou mít povinně označení původu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na všech výrobcích prodávaných v zemích Evropské unie s výjimkou potravin a léků by měla být povinně označena země původu. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu. V rámci hlasování parlament rovněž odsouhlasil návrh přísnějších postihů pro firmy prodávající potenciálně nebezpečné produkty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Označení původu by měly mít všechny průmyslové výrobky v EU. U věcí vyrobených v některé ze zemí unie si přitom výrobce či distributor budou moci vybrat, zda uvedou jako místo původu konkrétní stát či EU.

Schválený návrh má ale mnohé kritiky, zvláště z řad evropských konzervativců. Ti ho považují za další zbytečnou normu, která zvyšuje byrokratickou zátěž. Nelíbí se jim ani to, že předloha vyžaduje, aby byly za nebezpečné označeny výrobky, které by děti mohly omylem spolknout pokládajíce je za potraviny.

"To, že za nebezpečný výrobek má být označen i ten výrobek, který není vůbec dětem určen, ale postačí, že by na základě svého vzhledu či obalu, mohl být pro děti jen lákavý, mi přijde zcela mimo racionální chápání," kritizoval český europoslanec Edvard Kožušník. Podle něj by se tak mohly zakázat mýdla či šampóny s ovocnou vůní.

Kritikům návrhu se rovněž nelíbilo zavádění sítě kontaktních míst pro bezpečnost výrobků v jednotlivých členských zemích či zavedení dobrovolného označení "testováno EU na bezpečnost", které podle nich znamená zbytečné zdvojování již existujících bezpečnostních certifikátů.

Podle italského eurokomisaře pro průmysl a podnikání Antonia Tajaniho, který normu podpořil před hlasováním, pomůže v boji proti padělkům, které se z evropského trhu stále nedaří vymýtit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám