Hlavní obsah

Ukrajina přestává platit Rusku za plyn, dodávky do EU ohroženy

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina podle šéfa ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz přestává Rusku za plyn platit, dokud neskončí vyjednávání o jeho ceně. O rozhodnutí Naftogazu informoval jeho šéf Andrij Kobolev v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil ukrajinský týdeník Dzerkalo tyžňa (Zrcadlo týdne). Podle něj to ohrozí dodávky plynu do zemí EU.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zásobníky plynu u ukrajinské vesnice Mryn

Článek

Na otázku, zda rozhodnutí Naftogazu ohrožuje dodávky plynu do EU, Kobolev odpověděl: „Ano. Když má naneštěstí v plynovém sektoru politika vrch nad ekonomikou, je taková hrozba vysoká.”

Podle něj se lze ukončení dodávek ruského plynu vyhnout pouze dvěma způsoby: „Buď se domluvíme s Gazpromem na udržení ceny, nebo se domluvíme s evropskými společnostmi, nakupujícími plyn od Gazpromu, aby nám plyn prodaly a aby nám také platily za naše služby při tranzitu plynu přes naše území. Nevidíme žádný důvod ke změně (původní) ceny. Cenu okolo 500 dolarů považujeme za netržní, neoprávněnou a nepřijatelnou, a tudíž jsme přerušili platby na období vyjednávání."

Rusko se rozhodlo zvýšit cenu plynu na 485,5 dolarů za tisíc kubíků, což Kyjev odmítá. Cena je vyšší, než jakou dojednala bývalá premiérka Julija Tymošenková, která činila 450 dolarů za 1000 kubíků. Expremiérka za to byla odsouzena.

Rusko po pádu prezidenta Viktora Janukovyče, kterému snížilo cenu na 268 dolarů s platností od ledna, zvýhodnění zrušilo a ještě na plyn uvalilo vývozní clo. [celá zpráva]

Podle Kyjeva jde o nátlak na novou ukrajinskou vládu. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin ale tvrdí, že Ukrajina neplatila ani v době, kdy byla cena nižší.[ celá zpráva]

Proto rozhodl, že Ukrajině bude Rusko dodávat plyn jen v případě, že za něj zaplatí předem. [celá zpráva] Dopisem o tom informoval i hlavy evropských zemí, které ruský plyn odebírají.[celá zpráva]

Gazprom tvrdí, že mu Ukrajina za dodaný plyn dluží celkem 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy Kč).

"Otázka splacení dluhu je přímo spjata se zachováním ceny plynu na úrovni z prvého čtvrtletí," řekl Kobolev.

 Jednání s Evropskou komisí 

Šéf Naftogazu také uvedl, že Ukrajina už vyzvala členy Evropské komise, aby zahájili jednání s Gazpromem o nákupu plynu na západní hranici Ruska, který by byl pumpován do zásobníků plynu na Ukrajině a posílán do Evropy.

Kobolev zmínil ale i to, že se v zemi plánuje liberalizace cen plynu od 1. ledna 2015, kterou požaduje Mezinárodní měnový fond v rámci své půjčky. Dosud byl plyn pro maloodběratele dotován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám