Hlavní obsah

Skupina ČEZ řeší únik informací ohledně Severomoravské energetiky

V kauze vytěsňování minoritních akcionářů Severomoravské energetiky se objevil nový směr vyšetřování. Policie začala prověřovat trestní oznámení, které na svého bývalého řadového zaměstnance podala v minulých dnech skupina ČEZ, která reagovala na policejní analýzu finančních toků.

Článek

Jak Právo informoval dobře informovaný zdroj, mezi finálními příjemci peněz se totiž objevil přímý příbuzný jednoho z bývalých řadových zaměstnanců této energetické společnosti. Tento zaměstnanec byl přitom členem týmu, který měl na starost spory s minoritními akcionáři. Ze společnosti ale mezitím odešel.

Policie se nyní bude zabývat tím, zda tento bývalý pracovník mohl minoritním akcionářům nějak pomoci. Vyšetřování pracuje s verzí, že jim poskytl seznamy dalších akcionářů, kteří s ČEZ vedli spor o akcie Severomoravské energetiky. Dosud finanční a analytický útvar ministerstva financí podezříval kromě firmy Associated Energy, jež minoritní akcionáře zastupovala, také členy nejvyššího vedení skupiny ČEZ.

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním pracovník ČEZ, který pravděpodobně stojí za únikem informací, neměl vliv na celkovou výši vyplacené částky. Zřejmě ale významně usnadnil minoritním akcionářům vyjednávání. ČEZ se k novým zjištěním nechtěl blíže vyjádřit s ohledem na průběh vyšetřování.

„Stojíme si za tím, že díky mimosoudnímu vyrovnání s částí minoritních akcionářů skupina ČEZ naopak ušetřila až 700 miliónů korun. Pokud by totiž minoritní akcionáři zvítězili u soudu, vznikl by nárok také firmě EDF, která tehdy držela 94 procent minoritního podílu v Severomoravské energetice,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Minoritní akcionáři se ve sporu o navýšení ceny za akcie soudili o 20 miliónů korun, nakonec se jim v rámci mimosoudního vyrovnání podařilo dosáhnout ceny 349 miliónů korun. Z účtu společnosti Associated Energy pak putovalo 60 miliónů bývalým akcionářům a dalších 166 miliónů odešlo na účty společnosti Arca Capital, která patří slovenskému miliardáři Pavolu Krúpovi. Pokud by se prokázalo, že minoritní akcionáři zneužili nelegálního úniku informací, potvrdilo by to obrat ve vyšetřování kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám