Hlavní obsah

Sporná privatizace OKD opět míří na stůl Bruselu

Kauza privatizace OKD se opět dostane na stůl Evropské komise, kterou kvůli tomu interpeluje poslanec Evropského parlamentu Hynek Fajmon (ODS). Do šesti týdnů musí unijní exekutiva odpovědět na otázky, zda byla privatizace OKD v souladu s evropským právem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Článek

Fajmon se v interpelaci také ptá, zda a s jakým výsledkem ji komise šetřila a zda privatizace za netržní cenu není nepovolenou veřejnou podporou.

Komise se prodejem menšinového podílu OKD zabývala před několika lety, nejprve na základě podnětu společnosti Penta Finance z roku 2005 a poté, když se na ni v roce 2008 obrátilo sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V závěrech, o kterých česká média informovala už v roce 2011, komise uvedla, že se o veřejnou podporu nejednalo a prodejní cena podílu nebyla pod jeho tržní hodnotou.[celá zpráva]

Zavádějící podklady

"Vím, že komise už jednou prodej OKD zkoumala. Ukázalo se ale, že přitom pracovala s podklady nikoli ministerstva financí, ale s argumenty, které dodali právníci kupce," poznamenal k tomu nyní Fajmon. Domnívá se proto, že je dostatečně silný důvod pro nové přezkoumání.

Europoslanec připomněl, že z posledních mediálních informací plynou nápadně nevýhodné podmínky prodeje pro Českou republiku.

"V kupní ceně nebyly údajně zohledněny ceny dceřiných firem, jelikož nebyly vůbec oceněny soudním znalcem," uvedl Fajmon. Výsledná cena privatizace státního podílu je proto podle něj nízká a neodpovídá tržnímu ocenění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám