Hlavní obsah

Česko se letos odrazí ode dna, lidem se povede lépe později

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika se po sérii chudých let konečně odhodlala k vzestupu. Pro letošek Česká bankovní asociace (ČBA) předpokládá, že spotřeba v ČR vzroste o 1,9 procenta a příští rok až o 2,5 procenta. Většině lidí se ale podle bankovních analytiků povede lépe až s určitým časovým odstupem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

„Se zlepšením situace na trhu práce, stejně jako s růstem mezd, lze počítat až v návaznosti na zvýšení spotřeby a investic,“ uvedla ČBA. V konkrétních odhadech, jak letos poroste zaměstnanost a mzdy je ovšem ČBA opatrná.

„V druhé polovině letošního roku předpokládáme vznik desítek tisíc nových pracovních míst. U vývoje mezd žijeme v celkových souhrnných přehledech ve velkých výkyvech daných vyplácenými bonusy,“ reagovala na otázku Práva, kdy se většina Čechů bude mít lépe, hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varovala, že prvním kvartálu letošního roku přece jenom může ekonomika naopak krátkodobě propadnout, neboť „změny ve spotřebních daních nám z toho dělají houpačku.“

Podle Horské se ovšem velmi dobře vyvíjí maloobchod.

Celkový vzestup investic v letošním roce předpokládají banky o 1,5 procenta, v roce 2015 pak skok na 3,6 procenta.

Lidé si budou víc půjčovat

Banky také počítají s tím, že letos domácnostem půjčí v meziročním srovnání o bezmála 4,9 procenta více a v příštím roce pak o 5,4 procent. „U hypoték je patrný značný dynamický růst,“ konstatovala Horská.

Úspěšné firmy podle Horské zřejmě také budou méně hromadit peníze na horší časy, a vzhledem k většímu optimismu je pustí do investic. Vklady ze strany podniků do bank proto zřejmě o něco poklesnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám