Hlavní obsah

Stát neprodal OKD pod cenou, tvrdí Evropská komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká vláda, potažmo její tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), prodala akcie těžební firmy OKD v roce 2004 za tržní cenu. Uvedla to pro Český rozhlas-Radiožurnál Evropská komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Ministr financí Andrej Babiš přitom v minulých dnech obvinil nynějšího premiéra Sobotku, že v roce 2004 jako tehdejší šéf státní pokladny prodal podíl v OKD příliš levně. [celá zpráva]

Stát za prodej menšinového podílu akcií (necelých 46 procent) firmě Karbon Invest tehdy získal 4,1 miliardy korun. Podle Babiše a některých dalších kritiků přitom mohlo Česko prodejem OKD získat až dvojnásobek.

Komise ale pro Český rozhlas-Radiožurnál napsala, že není pravda, že by Česko akcie prodalo pod cenou.

Stalo se tak už v roce 2011 a dopis obdrželo ministerstvo zahraničí. Nezveřejnil ho ale ani tehdejší šéf resortu Karel Schwarzenberg a ani nynější ministr Lubomír Zaorálek.

Stěžovali si nájemníci

Samotné rozhodnutí přitom vydala už v roce 2011, konstatovala v něm, že stát při prodeji nikomu neposkytl nepovolenou pomoc. Stížnost na prodej podala v roce 2005 společnost Penta, stěžovala si právě na to, že OKD bylo firmě Karbon Invest prodáno pod cenou. Komise se jí ale ani nazabývala. V roce 2008 si pak stěžovalo Sdružení nájemníků  BytyOKD. Tvrdilo, že podíl v bytech, které společnosti patřily, byl špatně oceněn.

Komise mimo jiné zkoumala hodnotu akcií a zjistila, „že prodejní cena státního podílu v OKD ve výši 45,88 % odpovídala v roce 2004 tržní ceně volně obchodovatelných akcií OKD.” Upozornila na to, že tato cena také byla vyšší než konkurenční nabídka společnosti Penta finance ve výši nejprve 3,1 miliardy korun a poté po jejím navýšení ve výši 4 miliardy korun. Stojí to v dokumentu, který Radiožurnál zveřejnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám