Hlavní obsah

Pošta dostala další vysokou pokutu za špatné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká pošta dostala za jediný měsíc už druhou pokutu za špatné doručování zásilek. Tentokrát má z rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) zaplatit 1,5 miliónu korun. V roce 2012 se jí nepodařilo splnit povinnost doručovat nejméně 95 procent zásilek do druhého dne. Úřad to ve středu oznámil v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřad rozhodl o pokutě v prvním stupni už loni v listopadu. Po podaném rozkladu pošty ji potvrdil předseda ČTÚ Jaromír Novák. Sankce je tak pravomocná.

Udělení pokuty podle mluvčího ČTÚ Martina Drtiny předcházelo vyhodnocení výsledků sledování dob dopravy obyčejných standardních psaní.

Česká pošta se dopustila deliktu tím, že při měření přepravních dob poštovních zásilek vložených do poštovních schránek doručila do druhého dne 93,23 procenta zásilek.

Nesplnila tím požadavek daný poštovním zákonem, který stanoví minimální hranici 95 procent. Výše pokuty se odvíjela od počtu zpožděných zásilek, kterých bylo 1,51 miliónu.

Na konci března úřad oznámil udělení pokuty poště 1,45 miliónu korun za nedoručování zásilek v okolí Říčan. Doručovatelé uložili nejméně 400 zásilek bez pokusu o doručení u adresáta. [celá zpráva]

Pošta ročně doručuje kolem půl miliardy zásilek. Provozuje 3300 poboček a má kolem 32 tisíc zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám