Hlavní obsah

Inflace se drží u nuly, navzdory oslabení koruny

Novinky, tov
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v březnu ve srovnání s únorem nerostly vůbec. Meziroční inflace třetí měsíc letošního roku zůstala stejná jako v lednu a v únoru, tedy na 0,2 procenta. Oproti únoru zdražily především potraviny, oděvy a obuv, zatímco ceny za rekreaci a pohonné hmoty poklesly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziročně mělo vliv zdražení tabákových výrobků o 5,1 procenta a alkoholických nápojů o 4 procenta.

Na druhou stranu oproti loňsku zlevnily pohonné hmoty a ceny bydlení díky poklesu cen elektřiny o 10,5 procenta a zemního plynu o 9,1 procenta, uvádí Český statistický úřad.

U potravin meziměsíčně zdražily například těstoviny, maso, vejce a mléko. Nižší než v únoru byly především ceny zeleniny, másla a ovoce.

„Listopadová intervence České národní banky zatím na růstu cen není příliš vidět a i nadále balancujeme jen těsně nad nulovými hodnotami. Výjimkou jsou jen vyšší ceny za potraviny. Je evidentní, že ti, kteří varovali před výraznějším růstem inflace, se mýlili,“ upozorňuje ve svém komentáři analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„K ničemu takovému nedošlo a nedojde ani v nadcházejících měsících. Spotřebitelská inflace v prvním čtvrtletí je však dokonce ještě nižší, než s čím počítá Česká národní banka. Není od věci položit si otázku, zda oslabení koruny bylo dostatečné. Z aktuálních hodnot inflace to zatím vypadá, že nikoli,“ dodává ekonom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám